Augusztus 20-án hagyományosan az új kenyeret is megünnepeljük. Vége az aratásnak, az első kenyerek is kisülnek az új búzából őrölt lisztből. Ebből az alkalomból a legjobb kenyér receptjeinket gyűjtöttük nektek össze.



A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk. Az idők folyamán a legfontosabb élelmiszer lett. Kenyér mindig van otthon, sok helyen kenyérrel és sóval fogadják a vendégeket. Magyarországon nagy hagyománya van a jó kenyér sütésének, mivel jó gabona terem, sokféle kenyér sütésére van mód. Van, aki a kenyérsütő gépre esküszik, de anélkül is finom kenyereket, péksüteményeket süthetünk. Dagasztáshoz használhatunk gépet, de a kézi dagasztás is nagy élmény.

http://kaldeneker.hu/receptjeim/kenyerek/pesztos-kenyertekercs-fuszeresen-ropogos.html rozsos-zsemle magos-mazsolas-rozskenyer
Kenyér tökmaggal és szárított paradicsommal Rozsos zsemlék Magos-mazsolás rozskenyét

 

Érdekességek a kenyérről:

-    az első búzakenyerek kb. 7000 évvel ezelőtt jelentek meg
-    A British Museum Egyiptom kiállításán 5000 éves búzakenyér látható
-    Egyiptomban született meg a kelesztett kenyér, kb. i. e. 3000 körül
-    a kalács is a kenyérfélékhez tartozik
-    a lángos is kenyértésztából készült, eredeti neve langalló
-    a pászka (macesz) kovásztalan kenyér, amit a zsidók a Pészahkor ünnepi kenyérként fogyasztanak
-    a szélmalmok először 1100 körül Franciaországban kezdtek elterjedni
-    a kenyér valószínűleg ősmagyar kori jövevényszó, korai jelentése, kásaféle, darából készült ételféleség lehetett
-    az Új Kenyér Ünnepét 1949 óta ünnepeljük
-    a Kenyér Világnapja október 16-án van
-    kenyérmúzeum van a magyar Monostori Erődben és a németországi Ulmban
-    az eredeti táplálékpiramisban a gabonafélék kapták a legnagyobb részt, ez ma már egy kicsit átrendeződött a korszerű étkezésről szóló felfogás miatt
-    ha többet szeretnél megtudni a kenyér történetéről, fajtáriról, itt elolvashatod

fetasajtos-kenyer-cserepben sutotokos_focaccia_4 almas-zsemlek
Fetasajtos kenyér cserépben Sütőtökös focaccia Almás zsemlék

 

Kedvenc kenyereink

A legjobb kenyér alapreceptet itt olvashatjátok el, és azt is, hogy milyen kenyerek vannak, hogyan lehet otthon jól kenyeret sütni, és melyik az egészséges kenyér.

Kenyér tökmaggal és szárított paradicsommal
A szárított paradicsom igazi mediterrán jelleget kölcsönöz ennek a kenyérnek. Időigényes, de nem bonyolult recept.

Fetasajtos kenyér cserépben
A virágcserépben sült kenyérrel elkápráztathatjuk vacsorára érkező vendégeinket.

Kapros-mákos szódakenyér
Egy különleges kenyérféle, a kapros-mákos szódakenyér receptjét ismertetem.

Kukoricás kenyér

Magos-mazsolás rozskenyér
Egy igazán tartalmas, rostban és magokban gazdag kenyeret mutatok.

Péksütemények és más finomságok

hagymas_turos_lepeny sargabarackos-brios pesztos-kenyertekercs
Hagymás-túrós lepény Sárgabarackos briós Pesztós kenyértekercs

Rozsos zsemlék
Aki egyszer házi zsemlét süt, nemigen fog bolti zsemle után vágyakozni.

Almás zsemlék
Izgalmas az almától, rafinált a kakukkfűtől, és egészséges, mert jó alapanyagokat használsz az elkészítéséhez. Dagasztásra fel! Süssetek almás zsemlét!

Bagel
Az amerikai péksüteményt arról ismerjük meg, hogy nagy lyuk van a közepén. A friss péksütit megtölthetjük mindenféle sajtkrémmel, sonkával, salátával, de vajjal és lekvárral is finom reggeli.

Sárgabarackos briós
Aszalt barackkal készül ez a foszlós reggeli sütemény.

Fűszeres indiai lapos kenyér
Dagaszthatunk a tésztába mazsolát, felszeletelt majd megpirított hagymát, pirított diót vagy összekockázott brie sajtot is.

Sütőtökös focaccia

Tetejére tehetünk vékony szelet gorgonzola vagy más lágyabb penészes sajtot. Készülhet hagymás vagy paradicsomos változatban is.

Fügés focaccia

Hagymás-túrós lepény
A nagyim hagymás lepénye ihletett, amikor ezt a lepényt elkészítettem. Ő a kelt tésztát tejföllel kente, és karikára vágott hagymával szórta meg. Úgy került a kemencéjébe.

Pesztós kenyértekercs
Ezek a fűszeres kenyértekercsek önmagukban vagy akár grillezett húsok kísérőjeként is megállják helyüket. Használhatsz saját készítésű pesztót!