Újra itt egy sikergyanús péksütemény. Izgalmas az almától, rafinált a kakukkfűtől, és egészséges, mert jó alapanyagokat használsz az elkészítéséhez. Dagasztásra fel! Süssetek almazsemlét!Hozzávalók: 35 dkg rozsliszt, 20 dkg búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál kakukkfű, 2 dl almalé, 2 dl langyos víz, 1 maréknyi aszaltalma, 1 teáskanál só.

Almás zsemlék


Öntsük a liszteket egy nagy dagasztótálba, szórjuk bele a szárított élesztőt, sót, kakukkfüvet és a kis kockákra felvágott aszaltalmát. Csorgassuk hozzá a mézet, kezdjük el keverni, majd kis adagokban öntsük bele a langyos vizet és az almalevet. Addig dagasszuk, míg a kenyértészta a keverőedény falától kezd elválni. Ha elkészültünk vele, tegyük langyos helyre, tetejét takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.

Ha a kenyértészta megkelt, borítsuk egy liszttel meghintett deszkára, és gyúrjuk át jól. Nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra, majd széles szájú pohárral vagy nagy pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle vastag karikákat. Kezünkkel kissé az oldalát sodorjuk meg, majd tegyük egy sütőlemezre. Tetejét éles késsel vágjuk be, és hagyjuk még 10 percig kelni. Tegyük előmelegített sütőbe, és 160-170 fokon süssük körülbelül 25-30 percen keresztül.

Sajtokkal és pár szelet friss almával megtöltve izgalmas szendvics készíthető belőle.