Muffinból az édesek a legnépszerűbbek, de nagyon sok sós fajtája is létezik. Ezek a pikáns bucik reggelire, leves mellé, vagy akár rafinált vendégváróként is megteszik.Hozzávalók: 2 pohár teljes kiőrlésű liszt, 15 deka reszelt sajt, 1 evőkanál cukor, 2 és fél teáskanál sütőpor, egy csipet sót, 10 deka krémsajt, 1 tojás, 1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom, 10 deka vaj, 2 dl tej

Sajtos-bazsalikomos muffin

Öntsük egy tálba a teljes kiőrlésű lisztet, adjuk hozzá a reszelt sajtot, a cukrot, a sütőport, valamint a sót. Egy másik keverőtálba tegyük a krémsajtot, üssük bele a tojást, adjuk hozzá az összevágott friss vagy szárított bazsalikomot. Keverjük a masszához a felolvasztott vajat és a tejet is. Habverővel alaposan dolgozzuk össze a "nedves" keveréket, majd kis adagonként keverjük hozzá a lisztes keveréket. Ezzel a masszával töltsük meg a muffin formákat, majd előmelegített sütőben, 170 fokon süssük 20-25 percig.

Keverhetünk a tésztába összevágott, napon szárított paradicsomot vagy olívaolajon megpirított vöröshagymát is.

Ha kihűlt, vágjuk a muffinokat félbe, kenjük meg vajjal, de megtölthetjük vastagra szeletelt mozarella sajttal és paradicsommal is. Krémlevesek kitűnő kiegészítője lehet, vagy adhatjuk előételnek melegen, olívabogyó-krémmel vagy pesztóval megkenve.