A szárított paradicsom igazi mediterrán jelleget kölcsönöz ennek a kenyérnek. Időigényes, de nem bonyolult recept.

Hozzávalók: 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 150 g sima búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 teáskanál só, egy marék napon szárított paradicsom, egy marék tökmag

Egy serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk meg a tökmagot, majd hagyjuk kihűlni. A szárított paradicsomokat vágjuk négyfelé, ha olajban eltett szárított paradicsomokat használunk, előtte csepegtessük le az olajtól, majd vágjuk fel.


Kenyér tökmaggal és szárított paradicsommal
Tegyük a liszteket egy nagy dagasztó edénybe, szórjuk rá a szárított élesztő, a sót, a cukrot, a megpirított tökmagot és összeaprított paradicsomot. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd kis adagokban csorgassunk hozzá körülbelül 350 milliliter szobahőmérsékletű vizet. A tésztának közepesen keménynek kell lenni, ha túl lágy, adjunk hozzá lisztet, de ha keménynek ítéljük, vízzel segíthetünk rajta. Dagasszuk legalább 10 percig. Tegyük langyos helyre, és kelesszük addig, még kétszeresére dagad.

Borítsuk liszttel megszórt deszkára, gyúrjuk át jól, majd formázzunk belőle ovális alakú kenyeret. Tegyük sütőlapra, tetejét késsel vágjuk be, és kelesszük még fél órán keresztül.

Előmelegített sütőben 170 fokon süssük legalább 45 percig.