Az elkészült kenyeret vágjuk nagyobb kockákra, kínáljuk levesek, kenyérre kenhető kencék vagy sajt mellé.


Hozzávalók: 35 dkg fehér búzaliszt, fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 4-5 db érett füge, 1-2 ág friss rozmaring és zsálya

Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt, a sót és cukrot. Csorgassunk hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat, majd kezdjük el keverni. Kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet is. Dagasszuk addig, míg a kenyértészta a dagasztóedény falától elválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.

Fügés focaccia

A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, a kezünkkel gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Göngyöljük fel a sodrófára, és terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét ujjunkkal szurkáljuk meg, úgy, hogy kis mélyedések keletkezzenek a tészta felületén. Csorgassuk meg a maradék két evőkanálnyi olívaolajjal, kenjük szét a felületén, majd szórjuk rá az összetépkedett rozmaringlevelet. Szeleteljük fel vékonyra a fügéket, tegyük a tészta tetejére, kezünkkel kissé nyomjuk a tésztába, majd tépkedjük rá a zsályaleveleket, és kelesszük még legalább 15 percen keresztül.

Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük 20-25 percig. Ha gazdagabban szeretnénk, a tetejére tehetünk még vékony szelet gorgonzola vagy más lágyabb penészes sajtot.

Készülhet hagymás vagy paradicsomos változatban is.