Széppé varázsolnád konyhádat vagy egyedi ajándékkal lepnéd meg barátaidat? Irány a sufni, ahonnan előkerülhet néhány szép üveg, és máris kész a rusztikus konyhai dekoráció. Szerezz be néhány zöldség- és gyümölcsfélét, és egy kis kézügyességre is szükség lesz.

Gyümölcsös ecetek, üvegbe zárt gyümölcsök, zöldségek

Mindig nagy élmény, ha bejutok egy régi ház éléskamrájába vagy egy lebontás előtt álló házikó padlására. A sok limlom között mindig megtalálom a számomra kedves dolgokat. Hogy mik is ezek? Régi befőttes üvegek, melyek minél nagyobbak és "régies" alakúak, annál jobban beindul a fantáziám, mivel is lehetne megtölteni, vagy élővé tenni. Sokunknak nincs lehetősége turkálni a régiségek között, sebaj! Lakberendezési boltokban is beszerezhetünk szép alakú, jól záródó öblös üvegeket. Én is ezt tettem, nézzétek meg, mi is lett belőle!

uvegbe_zart_finomsagok_mediterran_harmonia 

Gyümölcsös ecetek

Válogassunk gyümölcsleves, sűrített paradicsomos üvegek között. Fő szempont, hogy az üveg szája körülbelül 3-4 centi átmérőjű legyen. Áztassuk le róla címkét és mossuk tisztára.

Nézzük a hozzávalókat!

Használhatjuk a kapor ernyős virágját, akkor a legjobb, ha már a magok kifejlődtek, de még nem száradtak meg, nem pereg le, ha az üvegekbe teszzük. Kezünkkel fogjuk össze, közepébe tegyünk fürtös ribizlit vagy málnát, szedret. Óvatosan a magokkal felfelé helyezzük az üvegbe. Szórjunk rá pár szem feketeborsot és mustármagot. Egy fazékban forraljunk fel fele mennyiségű 10%-os ecetet és vizet. Ha már kihűlt, töltsük fel vele az üvegeket. Zárjuk le jól, majd natúr papírral kötözzük le a tetejét. Pár nap állás után a bogyós gyümölcsöktől szép színűek és jó ízűek lesznek az eceteink.

uvegbe_zart_finomsagok_befott_2 

Üvegbe zárt gyümölcsök, zöldségek

Mandarinnal, citrommal

Szépségükhöz hozzájárul az üveg nagysága is, minél nagyobb az üveg, annál jobban érvényesülnek a szépen elrendezett gyümölcsök. Lényeg, hogy kezünk beférjen az üveg száján.

Elkészítésükhöz egyforma méretű, lehetőleg kisebb gyümölcsdarabokat válogassunk. Vágjuk kétfelé a gyümölcsöt, és kezünkkel igazgatva kezdjük el a feltöltést. A közepét mindig töltsük ki, hogy összetartsa, majd a vágásfelületükkel kifelé nézve illesszük egymás mellé a gyümölcsöket. Arra ügyeljünk, hogy mindig szorosan illeszkedjenek, mert feltöltés után elúszhatnak. Rejthetünk közéjük pár szem csillagánizst, szegfűszeget vagy fahéj rudat.

Egy fazékban forraljunk fel másfél liter vizet, adjunk hozzá három evőkanálnyi sót, 3 dl 20%-os ecetet és tizenöt evőkanál cukrot. A megtöltött üveg tetejére tegyünk egy teáskanálnyi borként, majd a kissé kihűlt savanyúság lével töltsük fel. Jól zárjuk le, majd natúr papírral kössük le a tetejét.

Étkezési célra nem alkalmas, csak dekorációként használjuk!

uvegbe_zart_finomsagok_pari_repa 

A lóbab, a paradicsom, a sárgarépa és a kukorica átváltozása

Szórjunk az üvegek aljára mustármagot, helyezzünk rá pár levél friss fűszert. Használhatunk kaprot, rozmaringot, bazsalikomot, petrezselyem zöldjét, kakukkfüvet.

Fektessük oldalára, majd egyenként egymás mellé szorosan töltsük meg óriási hüvelyű zöldbabbal. A babok kocsányos részét vágjuk le és az üveg külső részeire lehetőleg egyforma méretű babokat tegyünk. A kisebb formátlan hüvelyekkel az üveg belsejét tölthetjük ki. Hasonlóan készíthetünk sárgahüvelyű zöldbabból is. Vágjuk le az egyik végét, majd 10-12 szálat fogjunk össze, vékony kötözőzsineggel kössük össze. A kis csokrokat egymás mellé helyezve töltsük meg az öblös üvegeket.

uvegbe_zart_finomsagok_csoport 

Sárgarépás változatnál hosszúkás, vékony répákat szerezzünk be. Tisztítsuk meg, de a végein hagyhatunk pár szál zöldjét is. Fektessük az üveget oldalára és mindig a legszebb szál répákkal kezdjük a töltögetést. Fakanál segítségével igazgassuk el ferdén álló répákat.

Kukoricás remekmű készítéséhez vágjuk a csöves kukoricát egycentis szeletekre, az üveg aljára szórjunk sárga mustármagot, tegyünk pár szál friss fűszerágat. Szeletekkel töltsük meg az üveget úgy, hogy a vágásfelületük kifelé nézzen. Az üvegek közepébe töltésként felhasználhatjuk a kukorica kisebb végeit is, azok a részek úgysem fognak majd látszani. A szeleteket szorosan egymás mellé helyezzük, vigyázzunk, feltöltés után ne tudjanak elmozdulni.

 uvegbe_zart_finomsagok_uvegek

Paradicsomos díszüvegekhez szedjük le a szárairól a koktél- vagy kicsire nőtt paradicsomokat, és mossuk meg jól. Pár levél bazsalikomot, mustármagot és fekete borsot szórjunk az üvegek aljára. Töltsük meg paradicsommal, kezünkkel igazgassuk el. Igyekezzünk úgy teletölteni, hogy a külső részeire az egyforma és szép alakú gyümölcsök kerüljenek. Használhatunk sárga színű paradicsomokat is.

A megtöltött üvegek tetejére szórjunk egy kávéskanálnyi bórként, ettől a zöldség és gyümölcs megőrzi szép természetes színét éveken át. Majd töltsük fel savanyúságlével. Egy fazékban forraljunk fel másfél liter vizet, adjunk hozzá három evőkanálnyi sót, 3 dl 20%-os ecetet és tizenöt evőkanálnyi cukrot. A kissé kihűlt levet töltsük a megtöltött üvegekbe, jól zárjuk le, és máris dísze lehet konyhánknak.

 uvegbe_zart_finomsagok_befott

Fűszerkoszorú készítése

Szükségünk lesz kör alakú oázisra (tűzőhab, mely szárazon is használható, de belocsolva jól tartja a vizet, így a kompozíció sokáig üde maradhat), amelybe a fűszerágakat fogjuk majd beleszurkálni. Ezt virágboltban vagy dekorációs üzletekben szerezhetjük be.

A friss fűszernövényeket tegyük nagy vízzel telt edénybe, és pár órára tegyük hűvös helyre. Pár óra alatt a növény megszívja magát vízzel, és könnyebben tudunk majd vele dolgozni.

A növényeket vágjuk három-négycentis hajtásokra. Használjunk minél többfélét; rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, majoránnát, bazsalikomot, zeller zöldjét, kaporvirágot, zsályát, körömvirágot, mentát és száron lévő málna termését. 

Kezdjük el beszurkálni a növényágakat, egy irányból haladjunk, szorosan egymás mellé tűzzük, kissé ferdén egymás lefedésével. Váltakozva használjuk a különböző hajtásokat, itt-ott szúrjunk be egy-egy virágzó növényt és érett ágas málnát is.

Ha elkészült, permetezzük le friss vízzel. Szép dísze lehet a megterített ünnepi asztalnak, vagy ékesítheti teraszunkat is. Illatozó koszorúnkat kiszáradás után szárazdíszként is használhatjuk.