Az eperspenót (Blitum capitatum) egy ehető egynyári növény, más néven libatop, eperlibatop. Az Egyesült Államok északi részén és Kanadában őshonos, de megterem Európában és Új-Zélandon is.
Már őseink is használták, feljegyzések szerint már az 1600-as években is ismerték. Kolostorokban még ma is termesztik.
Forrás: http://www.visoflora.com
Virágai aprócskák, termése kocsonyás fehéres-vörös ehetőek. Íze főként az eperfa termésére hasonlít, ezért is nevezik eperspenótnak. Termését, annak levét, és virágait is felhasználják. Levelei háromszög alakúak, fogazottak és vékonyak. Nagyon táplálóak, magas vitamin és ásványi anyagot tartalmaznak. Termésének vörös festékét a bennszülöttek használták. Levelei ehetőek nyersen, vagy mint a spenót párolva használják fel.
Ha be szeretnénk belőle gyűjteni, a nedves hegyi völgyekben kell keresnünk.