Egy igazán tartalmas, rostban és magokban gazdag kenyeret mutatok.

 

 

Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 30 dkg rozsliszt, 1 csomag szárított élesztő, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 pohár napraforgómag, 1 pohár tökmag, félmaréknyi mazsola, félmaréknyi aszalt vörös áfonya

Tegyük a lisztet egy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a szárított élesztőt. Szórjuk bele a mazsolát, az aszalt áfonyát és a magokat is. Finomabb a kenyér, ha a magokat előtte a sütőben megpirítjuk. Kapcsoljuk be a gépet, és lassú fordulattal kezdjük el keverni, közben csorgassunk hozzá körülbelül 4-5 deciliternyi langyos vizet. Akkor lesz a legjobb állagú a kenyerünk, ha a tésztája kemény marad. Addig dagasszuk, míg az edény falától elválik. Tegyük langyos helyre és várjuk meg, míg kétszeresére kel. Ezután a megkelt tésztát kezünkkel nyomkodjuk vissza, majd várjuk meg, míg újra megkel.

Magos-mazsolás rozskenyér
Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át alaposan, majd formázzuk hosszúkás alakúra. Tegyük egy sütőpapírral fedett sütőlapra, tetejét késsel vagdossuk be, és kelesszük még fél órán keresztül.

Előmelegített sütőben 170-180 fokon süssük 40-45 percig.