A tetejére tehetünk vékony szelet gorgonzola vagy más lágyabb penészes sajtot. Készülhet hagymás vagy paradicsomos változatban is.
Hozzávalók:
- 30 dkg fehér búzaliszt
- 5-8 dk kukoricaliszt
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 dl víz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 marék apró kockára felvágott sütőtök
- 1 maréknyi hántolt tökmag
- 1-1 ág friss rozmaring és zsálya
Szórjuk a liszteket egy dagasztóedénybe, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt, sót, cukrot. Csorgassunk hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a tökkockát, magokat, az összetépkedett fűszerleveleket, majd kezdjük el keverni. Kis adagokban öntsük hozzá a langyos vizet is. Dagasszuk addig, míg a kenyértészta az a dagasztóedény falától elválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, kezünkkel gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Göngyöljük fel a sodrófára, és terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét villával szurkáljuk meg, úgy hogy kis mélyedések keletkezzenek a tészta felületén.
Csorgassuk meg a maradék két evőkanálnyi olívaolajjal, kenjük szét a felületén, kelesszük még legalább 15 percen keresztül.
Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük 20-25 percig. Az elkészült kenyeret vágjuk nagy tenyérnyi kockákra, kínálhatjuk levesek vagy kenyérre kenhető kencék mellé.