A nagyim hagymás lepénye ihletett, amikor ezt a lepényt elkészítettem. Ő a kelt tésztát tejföllel kente, és karikára vágott hagymával szórta meg jól. Úgy került a kemencéjébe.
Hozzávalók:
- fél adag kelt tészta
- 40 dkg juhtúró
- 1 pohár tejföl
- 15 dkg parasztsonka
- 2 db vöröshagyma
Kelt tésztához:
- 2,5 pohár búzaliszt
- 1 pohár teljes kiőrlésű liszt
- fél csomag friss élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál vaj
- 2 dl tej
- 2 db tojás sárgája
- 1 csipetnyi só
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjunk hozzá fél pohár langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Várjunk vele pár percet, míg az élesztő életre kel.
Szórjuk keverőtálba a liszteket és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját, és végül a szobahőmérsékletű vajat. Addig kell dagasztani, míg a tészta az edény falától elválik. Tegyük langyos helyre, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk egy liszttel megszórt deszkára, gyúrjuk át jól, majd vágjuk kétfelé (a felesleges darabot betehetjük a fagyasztó szekrénybe). Nyújtsuk ki egy centi vastagságú kerek formára, majd béleljünk ki vele egy vajjal kikent és liszttel megszórt kerek tortaformát.
Tegyük a juhtúrót egy tálkába és elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű habos lesz. Tegyük a kelt tészta tetejére a juhtúrót, simítsuk el egyenletesre, kenjük rá a tejfölt, majd szórjuk meg vékony csíkokra szeletelt parasztsonkával. Tetejére szórjuk a felszeletelt vöröshagymát.
Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 30-35 percig.
Ötletes vendégváró étel, pár levél friss és ropogós salátával tálalva vacsorának is megteszi.