A méregtelenítés ma divatos tevékenység, erre „jobbnál jobb” tablettákat, teákat vásárolhatunk. De ha mégsem bíznák meg ezekben az egészségnek sokszor egyáltalán nem mondható szerekben, akkor inkább fogyasszunk olyan ételeket, amelyek természetesen méregtelenítenek. 10 olyan ehető dolog következik most, ami megfelel a legkényesebb követelményeknek is.

Avokádó

Az avokádó amellett, hogy jóféle zsírokat tartalmaz, számunkra hasznos antioxidánsokat is, melyek képesek arra, hogy a szervezetből elszállítsanak káros anyagokat, így segítve elő, hogy egészségesebbek maradjunk. Az avokádót fogyasszuk nyersen, guacamolét készíthetünk belőle, vagy szeleteljük salátába, szendvicsbe. Az avokádót általában keményen árulják, ne tegyük be hűtőbe, pár nap alatt megpuhul, akkor már fogyasztható. Válasszuk a kisebb gyümölcsöket, azok finomabbak.

Recept

citrus_caesar_salata

Áfonya

Az áfonya (kék vagy vörös) rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a húgyúti betegségek és a látás is javítható. Antibakteriális és méregtelenítő hatása révén szupergyümölcsnek is nevezhetjük, ezért érdemes, hogy gyakran szerepeljen étrendünkben. Az áfonyalé is javasolt.

Recept

Káposzta

Amiért sokan nem szeretik, a szaga miatt, pont ezért kell szeretni. Jó sok kén van benne, ami elengedhetetlen egyes kémia folyamatokhoz. Például a szervezetbe került növényvédő szerek vagy gyógyszermaradványok semlegesítéséhez.

Recept

Citrom

A citrom ismert vitaminforrás, szeretjük limonádéban, teában, salátaöntetben, sütiben. Májvédő antioxidánsokat tartalmaz, segít a szervezetben felgyülemlő szabadgyökök semlegesítésében.  

Recept

brokkoliszoszos-csirkemell

Brokkoli

Ha Te is az vagy, aki mereven elzárkózik a brokkolitól, ara bíztatunk, tegyél még egy próbát. Megéri a fáradtságot! Tényleg tele van antioxidánsokkal és olyan enzimekkel, amik kifejezetten jó hatással vannak az emésztőrendszerre, serkentik a működését. A nyers, vagy resre párolt brokkoli a legjobb, mert abban több tápanyag marad. Az agyonfőzött-sütött zöldségek semmire sem jók.

Recept

Fokhagyma

A kénről – amitől a hagymának jó szaga van – már elmeséltük fentebb, hogy miért jó. A fokhagyma ezen felül antibakteriális hatású, tehát a fertőzésektől is megvéd. Ha végképp nem tudunk megbarátkozni az illatélménnyel, akkor fokhagyma kapszulával is kiválthatjuk.

Recept

joghurtos_ceklaital_mezzel

Cékla

A következő nagyágyú a cékla, amit ma már nem csak savanyúságként fogyaszthatunk. Sütve, főzve vagy nyersen reszelve gyakran kerüljön az étrendünkbe, mert vegyületei védik a májat és az emésztőrendszert a káros anyagok hatásaitól.

Recept

Grapefruit

Gyümölcs, mely segít az emésztőrendszert kitisztítatni és megakadályozza a vesekövek kialakulását. Alacsony cukor tartalma miatt diétázók is fogyaszthatják ezt a gyümölcsöt.

Recept

Napraforgómag

Nyugodtan lehet szotyizni, vagy hántolt napraforgómagot fogyasztani uzsonnára, vagy müzlire szórni, vagy akár kenyérbe belesütni. Ebben az apró magban olyan hasznos anyagok vannak, melyek például segítenek a májnak méregteleníteni. Megkötik a szervezetben keringő káros vegyületeket, és a koleszterin káros hatásait is ki tudják védeni.

Recept

spenotos_lencseleves02

Lencse


A lencsefélék fogyasztásával segíthetünk az emésztőrendszert tisztán tartani és a szervezetünket méregteleníteni. Ezen felül segít a koleszterinszintünk és a vércukorszint normalizálásában is, ezért ha eddig nem ettünk lencsét, akkor barátkozzunk meg vele. Szépek is leszünk tőle.

Recept


A témához kapcsolódó cikkeink még:

Vitamindús zöldséglevek: légy egészséges!

Szuper ételpárosítások

Bikini barát csemegék