A menü összeállításában segítségére voltam a népszerű énekesnek. Előételnek grillezett őzlábgombát sütöttünk kecskesajttal, hagymalekvárral, kolbászos kenyérrel, a főétel leveles tésztába burkolt lazac volt, gyömbéres sárgarépával, paprikalekvárral, a desszert pedig faszállítók pitéje lett. Nézed meg a videót, és ha kedvet kaptál, próbáld ki a recepteket is.



Előétel

Kecskesajttal grillezett őzláb gomba, kolbászos kenyérrel, hagymalekvárral

Hozzávalók: 4-5 nagyobb tányérú őzlábgomba, 10 dkg lágy kecskesajt, olívaolaj, darált bors, kakukkfű, rukkola saláta, hagymalekvár


őzlábgomba

A gombák tönkjeit törjük ki, majd csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot és tépkedjünk rá friss kakukkfüvet. Felhevített serpenyőben erős lángon mindkét oldalát pirítsuk meg.  Tegyük egymás mellé egy nagy tepsibe a gombákat, és szeleteljük mindegyikre a sajtból. Tálalás előtt toljuk be a grillbe, hogy a sajt rápiruljon. Tálaláskor szórjunk rá rukkolát, majd kanalazzunk a sajtra hagymalekvárt. Megcsorgathatjuk balzsamecettel is.

Kolbászos kenyér a lá Kozsó

Lisztet teszünk egy dagasztótálba, élesztő, só, pár kanál teljes kiőrlésű liszt, kevéske olívaolaj és összekockázott kolbász kerüljön még bele. Langyos vízzel kenyértésztát dagasztunk belőle. Formázzunk belőle cipót, majd kelesszük és süssük meg sütőben.

Főétel

Leveles-tésztába burkolt lazac, gyömbéres sárgarépával, paprikalekvárral

Leveles tésztába burkolt lazac

Hozzávalók: 4 szelet lazacderék, 4 evőkanál mustár, 1 csomag friss leveles tészta, 10 dkg rukkola


lazac leveltésztában

A leveles tésztát hajtsuk szét, majd kenjük be a mustárral. Szórjuk rá a rukkolát, majd helyezzük rá a lazacszeleteket. Göngyöljük fel, mint a rétest, utána vágjuk 4-5 cm vastag szeletekre. Helyezzük a sütőlemezre úgy, hogy a vágásfelületük felfelé nézzen. Forró, 180 fokos sütőben süssük 20-25 percig.
Friss salátával, gyömbéres répával vagy sütőben megsütött sütőtökkel körítsük. A tetejére kanalazzunk paprikalekvárt!


Gyömbéres sárgarépa

Hozzávalók: 60-70 dkg sárgarépa, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál vaj, só, egy darabka friss gyömbér, fél citrom, 1 csokor petrezselyemzöld
A sárgarépákat vágjuk ujjnyi hosszú csíkokra. Egy lábasban olvasszuk meg a cukrot, amikor már barnulni kezd, tegyük bele a vajat, és adjuk hozzá a répát.
Sóval, frissen reszelt gyömbérrel fűszerezzük. Takarjuk le és lassú tűzön, saját levében pároljuk 5-6 percig. Vegyük le a fedőt, pár csepp citromlével ízesítsük, és addig pároljuk, amíg a cukros máz be nem vonja a répákat. Összevágott friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel szórjuk meg.

Faszállítók pitéje

Hozzávalók az alaphoz: 1 csomag friss linzertészta, 5 evőkanál faszállítók lekvárja, 10-15 dkg mélyhűtött erdei vegyes gyümölcs, félmaréknyi szeletelt mandula

malnapite
A pitetésztához: 20 dkg vaj, 20 dkg barnacukor, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 4 db tojás, 3 evőkanál mandulalikőr, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só
A szobahőmérsékletű linzertésztát gyúrjuk át liszttel meghintett deszkán, majd nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kb. 2-3 milliméter vékonyságúra. Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, és béleljük ki az alját a kinyújtott tésztával.  A felesleges széleit késsel vágjuk le. Kenjük meg a lekvárral bátran, nem baj, ha kicsit több jut a tésztára. Szórjuk a megkent linzerre a mélyhűtött gyümölcsöt.

Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, szójuk rá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elektromos keverővel habosítsuk tíz percig. Egyenként üssük bele a tojásokat, majd mindegyikkel jól dolgozzuk össze. Kanalazzuk hozzá az őrölt mandulát és a sütőporral elkevert lisztet, majd a legvégén a mandulalikőrt.
Kanállal osszuk el a linzer tetején, egyengessük el a felületét simára, majd szórjuk meg a szeletelt mandulával. Tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük körülbelül 25-30 percig.

Az elkészült süteményt szeleteljük kockákra, vagy széles szájú pohárral szúrjuk ki kerek formára. A tetejét szórjuk meg porcukorral, díszítsük lekvárral és málnaszemekkel.

Videón is megnézhetitek a főzés legjobb pillanatait!

Kozsóval főzünk