A káposztafélék kifejezetten téli zöldségek, gyakrabban kerül terítékre a kel-, a fejes káposzta, a kelbimbó és a savanyított káposztás ételek is. Összeállításunkban a kedvenc receptjeinket válogattuk össze, szemezgessetek közülük.

szalonnas_kelbimbo_1 hamis_frankfurti_leves_1
Szalonnás kelbimbó Hamis frankfurti leves

 

Téli zöldségünk, a bimbós kel

Apró kis káposztafejek, amit az angolok a belga fővárosról neveztek el.  A 19. században, Belgiumban nemesítették ki, emiatt angolul brüsszeli káposztának is nevezik.

Szalonnás kelbimbó

A kelbimbót lehet szeretni és lehet nem szeretni. Én azok közé tartozom, akik nagyon kedvelik.A szép kövér bimbókból leves is készíthető, hasonlóan, mint a frankfurti káposztaleves. Sajtszósszal leöntve és sütőben megpirítva önállóan is fogyaszthatjuk. Most szalonnával tálaljuk.

Hamis frankfurti leves

Az igazi frankfurti leves kelkáposztából készül virslivel, krumplival, tejföllel megbolondítva. Én hamisítottam, kelbimbóval készült az én konyhámban. Jobb lett, mint az eredeti.

kelkáposztás mangalicakaraj batyu pak choy
Kelkáposztás mangalicakaraj batyuk erdei gyümölcsszósszal Párolt gyömbéres pak choy


Párolt gyömbéres pak choy

A pak choy, vagyis a bordáskel a káposztánk kínai rokona. Nálunk is megjelent a piacon, valamint ázsiai üzletekben szerezhető be.

Kelkáposztás mangalicakaraj batyuk erdei gyümölcsszósszal – videórecept

Receptfilmünk főszereplője a mangalicakaraj, az azt körbeölelő vajas-leveles tészta, és a megízesítő friss fűszerek.

vecsési káposzta borscs
A savanyú káposztát legjobb nyersen fogyasztani A borscs színe és íze is csábító


A vecsési káposzta

A savanyúságok és savanyú káposzta rendkívül gazdag C-vitaminban. A savanyítás során a zöldségek és gyümölcsök a savanyító lében megőrzik a teljes C-vitamin tartalmukat. A savas közeg mintegy védőburokként óvja a benne lévő C-vitamint. Célszerű a savanyúság levét is elfogyasztani, mert oldott C-vitamin tartalma jelentős.

Borscs: a szláv gasztronómia gulyása

Sokan gondolják, hogy a borscs leves jellegzetesen orosz étel, pedig Ukrajnából származik, ugyanakkor Lengyelországban és Litvániában is rendkívül közkedvelt. Sok téli zöldség – káposzta, cékla, burgonya és marhahús adja a tartalmas leves alapját.

Sajttal, szalonnával tűzdelt sertéstarja párolt lilakáposztával
A lilakáposzta is kedvelt téli köret. Sokféle sülttel tálalható, köménnyel elkészítve az igazi. Igazán ínyenc lesz, ha almaszeletekkel vagy akár birsszeletekkel gazdagítjuk.