Vecsésen 1786 óta foglalkoznak zöldségfélék savanyításával. Ekkor Mária Terézia parancsára, Grassalkovics gróf telepítettek ötven német családokat Vecsésre. Ők hozták fejükben a tudásukat, a savanyítás technológiáját a Fekete Erdő környékéről.

Boldogan tapasztalták, hogy a vecsési föld alkalmas a tömörfejű és kiváló minőségű káposzta termesztésére. A kötött talajnak köszönhetően jóízű káposztát tudtak termeszteni. A savanyú káposzta és savanyúság receptje családi titok, az arányokat mindenki őrzi. Az elkészítéshez hozzájön a vevők saját ízlése. A savanyúságot van, aki édesebben, van, aki jobban lereszelve, és van, aki édesítés nélkül szereti.

A vecsési káposzta

Az egyoldalú táplálkozás vitaminhiány betegséghez vezethet. Az így kialakult skorbut egyik nagy ellenszere a savanyúk káposzta és savanyúság volt.

Előszeretettel fogyasztották például a tengerészek a hosszú hajóút során. A XVII. és XVIII. században az ételeink zömét savanyú káposztából készítették. A régi időkben nem volt import lehetőség, nem volt mélyhűtő ipar, hogy a megtermelt felesleges élelmiszert eltárolják. A savanyított káposzta és savanyúság nem igényelt különösebb tárolási technikát, pincékben hűvösebb raktárakban nagyon sokáig megőrizték minőségüket. Így szinte egész évben fel tudták használni.

A savanyúságok és savanyú káposzta rendkívül gazdag C-vitaminban. A savanyítás során a zöldségek és gyümölcsök a savanyító lében megőrzik a teljes C-vitamin tartalmukat. A savas közeg mintegy védőburokként óvja a benne lévő C-vitamint. Célszerű a savanyúság levét is elfogyasztani, mert oldott C-vitamin tartalma jelentős.

A C-vitamin vízben oldódik, ezért naponta gondoskodni kell a szükséges mennyiség beviteléről. Napi szükségletünk egynegyedét biztosítja 10 dkg savanyú káposzta, felét 10 dkg csalamádé, és ugyanennyi ecetes paprika a teljes mennyiséget fedezi.

 

A vecsési káposzta

Egy régi tradicionális recept savanyú káposztával

Egy tepsi aljára rétegezni kell vékonyra felszeletelt, meghámozott nyers burgonyát, majd rá karikára vágott hurkát és kolbászt. Az egészet be kell borítani savanyú káposztával, tetejére csíkokra felvágott szalonnát tehetünk. Fóliával lefedve egy órán keresztül kell sütni.