Ki ne emlékezne, hogyan próbáltak szüleink és nagyszüleink rábeszélni, hogy több sárgarépát együnk: azt állították, hangosabban tudunk fütyülni tőle. Utánajártunk.

Foglaljuk össze, hogy mi is található a narancsszínű, mézédes gyökérzöldségben: a sárgarépának magas a C, B6, B1, B2, és E-vitamin tartalma, található benne biotin, pantoténsav, niacin és folsav, valamint ásványi anyagokban is gazdag. A sárgarépában található mikroelemek közül említésre méltó a bór, vas, mangán, réz és cink, a makroelemek közül a kálcium, kálium, magnézium, foszfor.

Láss élesen, fütyülj hangosan!

És a fütyülés?

A sárgarépa rostanyagai rendkívül értékesek: napi két nyers sárgarépa (kb. 20 dkg) oldható rostjainak köszönhetően kedvező hatással van az emésztésre, de segít megkötni és lebontani a koleszterint és a különféle toxikus anyagokat is. A répa jellegzetes illatát adó vegyületek is szerepet játszanak az értékes biológiai folyamatokban. Az utóbbi évek kutatásainak eredményeként felfedeztek a sárgarépában egy deukarin nevű vegyületet, amelynek a kutatók értágító hatását tapasztalták. Egy másik nemrég napvilágot látott tudományos szenzáció szerint a sárgarépában megtalálható falkarin nevű vegyület gátolja a rákos sejtek kialakulását.

A fütyülési képesség javulásának magyarázatáról azonban hallgat a tudományos irodalom. De ne adjuk fel, menjünk tovább!

Éleslátás: kipipálva

A sárgarépa fogyasztását régóta összefüggésbe hozzák az éleslátással, amelynek kialakulásában bizonyítottan szerepe van a béta-karotin tartalmának. Így a sárgarépa fontos a szürkületi vakság megelőzésében és legyőzésében, de szürkehályog ellen is igazolt a hatása.

Láss élesen, fütyülj hangosan!

A sárgarépa fontos szerepet tölt be a szem egészségének fenntartásában

Ismert a sárgarépa bélműködést szabályozó, vizelethajtó aktivitása is. Akadályozza a vesekőképződést, segíti méregteleníteni a szervezetet, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Antioxidáns hatóanyagai révén gátolja a rák kialakulását, különösen a dohányzással összefüggésben. Lassítja az öregedést. Külsőleg alkalmazva sietteti a sérülések gyógyulását, ápolja a kirepedezett bőrt.

Ezek szerint a fütyülés – átverés! Hacsak azért nem fakadunk dalra, mert annyira finom.

© Magyar Zöldség Gyümölcs Konzorcium