Ősszel kerülnek fel a káposztás ételek az étlapra, fejes-, kel- vagy lilakáposzta, rengetegféleképpen elkészíthető. Jó kiegészítője a következő pecsenyének a párolt lila káposzta. Ínyencek almát, birsalmát is tehetnek bele.



Hozzávalók: 1 darab sajttal, szalonnával tűzdelt sertéstarja (így készen tudjuk megvenni), darált bors, kakukkfű, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma

Hozzávalók a körethez: 1 kis fej lilakáposzta, 2 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál cukor, 1 egész fahéjrúd, pár szem szegfűbors, só, 1 teáskanál őrölt kömény, 2-3 evőkanál vörösborecet

srtéstarja lilakáposztával

A töltött húsra daráljunk feketeborsot, tépkedjünk rá friss kakukkfüvet, vagy szórjuk meg szárított kakukkfűvel.
A kötöző zsineg alá tegyünk pár gerezd fokhagymát és vastagra szeletelt vöröshagymát. Hintsük meg enyhén sóval, és csorgassuk meg pár evőkanál olívaolajjal.

spar-logoEgy közepes méretű tepsi aljárba öntsünk két decinyi vizet, tegyünk bele egy darab felszeletelt hagymát, majd helyezzük rá a befűszerezett húst.
Tegyük forró 200 Celsius fokos sütőbe, süssük 25 percig, utána vegyük vissza a hőfokon 140 fokra, és további egy órán keresztül süssük.
Az elkészült húst vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni húsz percig, majd szeleteljük fel egy centis szeletekre. A tepsiben felgyülemlett pecsenyelével csorgassuk meg.

A körethez vágjuk vékony csíkokra a lilakáposztát. Egy lábosban hevítsük fel az olajat, szórjuk rá a cukrot, és karamellizáljuk. Adjuk hozzá a káposztacsíkokat, az egész fahéjat, a szegfűborsot, őrölt köményt, és kevés sót. Öntsük rá az ecetet is, majd körülbelül 20 perc alatt pároljuk készre.

Elkészítési idő: 1,5 óra

 

spar-friss-hus