A hálaadás (thanksgiving) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért.  Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják. Ilyenkor összejönnek, mindenki hazarepül a világ minden tájáról, és roskadásig megterített asztal körül ünnepelnek a családok. A főszereplő a pulyka, a sütőtök, az édes burgonya, az áfonya és más finomságok.
Ha mi nem is ünnepeljük itthon a hálaadást, azért egy finom vacsorát vagy ebédet összehozhatunk.

 



Érdekességek a hálaadásról:
- az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén, 51 telepes és az őket segítő indiánok együtt  (az eltévedt telepeseket az indiánok segítették ki például kukorica magokkal, hogy földet tudjanak művelni, és élelmet termesszenek maguknak),
- a hálaadási vacsora legfontosabb eleme a pulyka, olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik,
- minden évben, hálaadáskor egy pulyka „kegyelmet kap” az elnöktől,
- minden asztalon van ilyenkor áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab és valamilyen sütőtöktorta.

Sütőtök, alma, vöröshagyma, fekete és sárga mustármag, gyömbér, narancslé, narancshéj, chili, pritaminpaprika, mazsola, só, cukor, almaecet felhasználásával készült ezt a kitűnő mártás, mely remekül illik pulykahúsból, csirkéből, sertéshúsból készült sültekhez, de tálalhatjátok rizses ételek mellé, próbáljátok ki virsli vagy kolbász mellé is.

Aszalt szilvával töltött pulykamell

pulyka_szilvaval_tokkel

Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 20-25 szem magozott aszalt szilva, 20 dkg reszelt trappista sajt, 1 csomó petrezselyem zöld, őrölt szerecsendió, 1 evőkanál vaj, só, őrölt bors, kakukkfű vagy zsálya, 8 szelet bacon

 

A pulykamell szeletek klopfoljuk ki, majd sózzuk, borsozzuk meg, és ízlés szerint szórjuk meg kakukkfűvel vagy szárított zsályával. A reszelt trappista sajtot keverjük el a puha vajjal, ízesítsük sóval, szerecsendióval és az apróra vágott petrezselyemmel. Ezzel a sajtkrémmel kenjük meg a pulykamelleket, aztán mindegyikre tegyünk 5-6 szem aszalt szilvát, jó szorosan göngyöljük fel, és ha szükséges, tűzzük meg fogpiszkálóval vagy hústűvel, és a baconszeletekkel tekerjük körbe. 165 fokos sütőben süssük 20-25 perc alatt készre.
Ha kissé hűlt, vágjuk fel szép ferdén a szeleteket, és tálaljuk sült körtével, petrezselyemgyökér pürével, és narancsos sütőtök chutney-val.

Házi fűszerezésű rostonsült lazac

Hozzávalók: 4 szelet lazacfilé, 2 teáskanál Lekvárosház hal fűszerkeverék, 6 evőkanál olívaolaj

lazac1

Szórjuk meg a halszeletet a fűszerkeverékkel, majd csorgassuk meg kevéske olívaolajjal. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanál olívaolajat, és tegyük bele a befűszerezett halat. Közepes hőmérsékleten mindkét oldalát süssük pár percig. Az elkészült halat tálaljuk tányérra, köretnek petrzselyemgyökérből készített pürét, sült sütőtököt és rozmaringos sült körtét készítsünk. Tálaláskor csorgassuk meg gyömbéres chili- vagy fűszeres szilvaszósszal. Érdemes megkóstolni vele a narancsos sütőtök chutney-t is.

Sütőtökös kenyér

Hozzávalók: 10 dkg búzaliszt, 20 dkg kukoricaliszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 evőkanál cukor, 25 dkg megsütött sütőtök, 1 teáskanál só, 2 dl tej, 2 db tojás, 4 evőkanál olívaolaj, egy teáskanál  mézeskalács fűszerkeverékkel még izgalmasabbá tehetjük, a tetejére tökmag a szóráshoz

sutőtökös kenyér

Tegyük egy keverőtálba a búzalisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a fűszerkeveréket és a megsütött sütőtököt.
Kapcsoljuk be a keverőgépet, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Csorgassuk hozzá a tejet, és a végén az olíva olajat is. Lassú fokozaton keverjük 3-4 percig.
Kenjünk ki olajjal, majd szórjunk meg liszttel egy nagyjából 20x20 cm átmérőjű tepsit, öntsük bele a kenyértésztát, kanállal egyengessük el egyformára. Szórjuk meg tökmaggal, tegyük előmelegített sütőbe és 180 fokon süssük 20-25 percig.

Adhatunk mellé mézes kémet: 5 dkg puha vajat keverjünk habos 20 dkg natúr krémsajttal és két evőkanál mézzel, egy csipet fahéjjal.