Sokan gondolják, hogy a borscs leves jellegzetesen orosz étel, pedig Ukrajnából származik, ugyanakkor Lengyelországban és Litvániában is rendkívül közkedvelt.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 3 nagyobb szem burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 darab főtt cékla
- fél citrom leve
- 20 dkg fejes káposzta
- fekete bors, só
- babérlevél
- 1 csokor kapor
- 30 dkg gulyásnak való marha apróhús
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz.
Tegyük hozzá a felkockázott marhahúst, fűszerezzük babérlevéllel, darált borssal, összevágott kaporlevéllel és ízesítsük sóval. Lefedve pároljuk pár percig, míg a hús a saját levét el nem párologja, majd öntsünk alá pár decinyi vizet. Ha szükséges az elpárolgott vizet pótoljuk.
Ha a húsdarabok kezdenek megpuhulni, adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, káposztát és a felkockázott burgonyát. Öntsük fel körülbelül másfél liternyi vízzel, majd főzzük tovább még 10-15 percig. Utána tegyük hozzá a paradicsompürét, forraljuk jól össze, majd a vékonyra felvágott és előzőleg megfőzött céklát is.
Párperc forralás után ízesítsük citromlével, és azonnal forrón tálaljuk leveses tálkákba. Tetejére egy-egy evőkanálnyi tejfölt kanalazzunk.