Néha nem tudom, mit kellene vacsorázni, amikor csak épp valamit falatoznék. Húsmentes napot tartottam, sült krémes fokhagymával. Fincsi lett.

Kisgyermek koromban szerettem a húslevesből kiszedegetni az egészben megfőtt fokhagymagerezdeket, amit kenyérre egészen egyszerűen rálapítottam. Olasz éttermekben a finom kenyér mellé gyakran adnak unaloműző falatnak egészben megsütött fokhagymákat. Ezzel üthetjük el az időt, míg a rendelt menüsorunk meg nem érkezik. Jó ötlet.

Sütőben sült fokhagyma

Hozzávalók:

Sütőben sült fokhagyma

A fokhagymák külső pergament héját szedjük le, a gyökeréről a földes részt is távolítsuk el. Vágjuk keresztben ketté, majd a vágásfelületére daráljunk borsot és hintsük meg sóval. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt, majd felette csorgassuk meg a fokhagyma vágott részét olívaolajjal. Tegyünk mindegyikre egy-egy ág rozmaringot, és a vágásfelületével lefelé tegyük a papírra. Tegyük forró 150 fokos sütőbe és süssük fél órán keresztül.

Sütőben sült fokhagyma

Az elkészült fokhagymákat tálaljuk tányérokra, majd késsel kenjük laposra sütött focacciára. A tepsiben maradt fokhagymás olajba a kenyeret bele is tunkolhatjuk.