Mit mivel együnk, hogy az ételekben lévő tápanyagok jól hasznosuljanak? Bemutatunk néhány jól összeillő ételpárt, ahol akkor tud csak az egyik vagy másik vitamin, ásványi anyag hasznosulni, ha a segítőjét tartalmazó ételféleséggel együtt fogyasztjuk el. Lássuk, kik lesznek az ételek Stan és Panjai?



Kalcium + Inulin = Egészséges pocak, erős csontok

Ha küszködtél már valaha hasi panaszokkal, bizonyára találkoztál már az inulinnal (jóféle élelmi rost), ami segíti egyensúlyban tartani az emésztőrendszerben szorgoskodó jó baktériumok szintjét. Ez a rostféleség a csontokkal is jót tesz, ugyanis segíti a kalcium felszívódását. Az inulint beszedhetjük tablettában vagy gyógytermékben, de sok természetes élelmiszerben is fellelhető, inkább így együk.

Jó kalciumforrások: tej, joghurt, sajtok, brokkoli, káposzta, olajos halak (amiben a csontok is benne vannak, nyugodtan meg lehet enni), tofu, mandula, kalciummal dúsított italok (narancslé, szója-, rizs- vagy mandulatej)

Jó inulin források: articsóka, pitypang (csak a tavaszi, zöld friss levelek!), cikória, hagyma (mindenféle), banán, spárga, teljes kiőrlésű lisztek

Jó ételkombinációk:
- gabonapehely friss banánnal és sovány tejjel
- grillezett spárga parmezán forgáccsal tálalva

lazacderék spárgaszósszal szalonnás kelbimbó
Lazacderék spárgaszósszal Szalonnás kelbimbó


Kalcium + D-vitamin = Erős csontok

A D-vitamin elősegíti a csonterősítő kalcium felszívódást. Ha nincs elég D-vitamin, nem lesznek erősek a csontok.

Jó kalciumforrások: lásd az előbbi felsorolást.
Jó D-vitaminforrások: lazac, szardínia, konzerv tonhal, hering, a tojás sárgája, D-vitaminnal dúsított szója-, rizs-, mandula- és tehéntej

Jó ételkombinációk:

-    grillezett lazac pirított vagy párolt kellel
-    brokkolis-sajtos omlett
-    tonhalas-sajtos meleg szendvics teljes kiőrlésű kenyérből


E-vitamin + C-vitamin = Éles látás

Szeretnéd sokáig megőrizni látásodat? Akkor tankold fel az E-vitamin raktáradat (az E-vitamin hiánya okozta szembetegségek sok embernek okoznak látásromlást). Fogyassz mellé elegendő C-vitamint is, mely segít az E-vitamint jó formába jönni ahhoz, hogy igazán hasznosulni tudjon.

Jó E-vitamin-források: mandula, mandulatej, mogyoró, mogyoróvaj, búzacsíra, napraforgómag, szójabab
Jó C-vitamin-források: citrusfélék, paprika, petrezselyemzöld, kivi, brokkoli, kelbimbó, paradicsom, eper

Jó ételkombinációk:
-    mogyoróvajas zsemle eperrel vagy kivivel díszítve
-    saláta mandarinnal vagy naranccsal, pirított mandulaforgáccsal megszórva

Babpüré Humusz
Babpüré Humusz


Vas+C-vitamin= Kicsattanó energia

Jaj, olyan fáradt vagyok! – halljuk sokszor. Gyanús, hogy ilyenkor vashiány okozza a fáradtságot. A vas segíti az oxigén eljutását a test minden szegletébe, jó, ha eleget fogyasztunk belőle. A C-vitaminról tudjuk, hogy segít a betegségek legyőzésében, vagy például a fogíny egészséget is biztosítja, és a vas felszívódását is segíti. Vasat találunk növényi eredetű és állati eredetű élelmiszerekben is, előbbiekből nehezebben szívódik fel a vas, ezért is kell okosan párosítani C-vitamin tartalmúakkal, hogy biztosan hasznunkra legyen. Főleg, ha vegánok vagyunk.

Jó C-vitamin-források: lásd előző felsorolásban
Jó vasforrás:
Állati eredetű: vörös húsok, csirke, tojás
Növényi eredetűek: spenót, zabkása, búzacsíra, tofu, quinoa, száraz babfélék (fejtett bab, csicseriborsó, sárgaborsó)

Jó ételkombinációk:
-    spenót saláta narancs szeletekkel
-    zabkása eperrel
-    babos burrito paradicsomos-citrusos szalszával
-    petrezselymes-chilis-citromos csicseriborsó krém (humusz)

K-vitamin+zsír= Egészséges szív és egészséges csontok


A jó zsírokra szükségünk van, a teljesen zsírmentes diéta nem egészséges. De mik azok a jó zsírok? Az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó élelmiszerek, vagy az omega3 zsírsavat tartalmazók. Ezek a zsírok segítenek lejjebb vinni a koleszterinszintet, vagy éppen segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, mint a K-vitaminét, mely szükséges, hogy erős csontjaink legyenek, vagy hogy a véralvadási folyamatok jól menjenek.

Jó K-vitamin-források: kelkáposzta, spenót, mángold, brokkoli, kelbimbó, káposzta
Jó zsírsav-források: mogyoró, dió, mandula, lenmag, szezámmag (és az ezekből sajtolt olajak), olíva, avokádó

Jó ételkombinációk:
-    olíván párolt zöldségek, a fentiek közül bármelyik
-    pirított kelbimbó szeletelt mandulaforgáccsal

Béta-karotin, A-vitamin+Zsír=Ragyogó bőr

Kenhetjük mindenféle szuper krémmel a bőrünket, az igazi bőröregedés gátlás belülről történhet. Együnk elegendő béta karotint, megfelelő zsírokat (melyek segítik a felszívódást), és akkor lesz elég A-vitaminunk, mellyel megőrizhető a bőr ragyogása. Az A-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer és a szaporítószervek egészségének megőrzésében is.

Jó béta-karotin források: sárgarépa, sütőtök, barack, sárgadinnye, spenót, papaja, kelfélék
Jó zsírsav-források: lásd előbbiekben

Jó ételkombinációk:
-    Répa humusszal (csicseri mártogatóssal, olívával) vagy guacamoléval (azaz avokádó krémmel)
-    Ropogtatnivaló nasi keverék, amiben van szárított sárgabarack, papaja, dió, mandula vegyesen

Tonhalsalátás bagel barackos joghurtos muffin
Tonhalsalátás bagel Barackos joghurtos muffin


Cink +Kén = Erős immunrendszer


Hagymaimádók előnyben. A hagymafélék jellegzetes szagát adó kén segíti a cink felszívódását. A cink pedig fontos segítője az immunrendszernek, segíti a felépülést a betegségekből, gyorsítja a sebek gyógyulását.

Jó cinkforrások: teljes kiőrlésű gabonafélék (és az abból készült kenyerek), barna rizs, hüvelyesek
Jó kénforrások; hagyma (póré-, vörös-, lila-, snidling, fokhagyma)

Jó ételkombinációk:
-    párolt barnarizs pirított hagymával
-    teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér hagymás sajtkrémmel
-    hagymás babpástétom.

Magas gyümölcstartalmú lekvárjainkat (diétás változatban is), zöldségszószainkat, szörpjeinket megtalálod Lekvárosház oldalunkon.