A spenót üde, zöld levélzetével az első friss tavaszi növényekhez tartozik. A spenót a libatopfélék családjába tartozik, rokona a cikóriának, és a cukorrépának is.

Nem csak főzeléknek jó

A spenótról sokunknak gyerekkorunk rettegett főzeléke jut eszébe, amit Popeye alakjával, és erejének példájával próbáltak szüleink belénk tukmálni.

Spenótos finomság
Spenótos spárgaragu. Keresd a receptek között.

Kétség kívül a magyar háztartásokban első sorban főzeléket készítenek belőle, holott számtalan más formában elkészíthető, színesíthető vele a mindennapi étkezésünk.

A spenót könnyen elkészíthető, kalóriában szegény, ugyanakkor vitaminokban gazdag zöldség, így az egészséges étrend egyik kiemelkedő szereplője lehet.

Készítsünk friss leveleiből salátát, keverjük bele sajtkrémekbe, szórjuk rántottára, vagy a frissen kisült pizzánkra. Dúsíthatunk vele paradicsom, vagy tejszín alapú leveseket, ragukat is.

Fontos kiemelni, hogy a spenótot nem kell agyonfőzni. A főzés utolsó szakaszában tegyük az ételbe, ételre, és ne, vagy csak minimálisan hőkezeljük. Így benne maradnak értékes vitaminjai, tápanyagai is, ráadásul nem barnul el a szín sem.

TIPP: Ha egy ételbe nagyobb mennyiségben kell spenótot tenni, akkor kisebb adagokban adjuk az ételhez. Fedjük le pár másodpercre az ételt, a spenót pillanatok alatt összeesik, és már adhatjuk is hozzá a következő adagot.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy sértetlen, üde zöld színű leveleket vásároljunk. A nagyobb leveles spenótról távolítsuk el a száras részeket, a bébi spenótot nem kell tépkedni, mehet az ételbe szárastól is. A bébi spenótot többnyire nem szokás kisebb darabokra szedni, a nagyobb levélzetű változatokat se vágjuk, hanem inkább kézzel tépjük. A bébi spenótot általában tisztán, dobozban is lehet kapni. A piacon, vagy egyéb formában árusított spenótot többször, alaposan öblítsük le hideg vízben, hogy a koszt eltávolítsuk róla.

Miért egészséges a spenót?

- Magas K-vitamin tartalmú zöldség. A K-vitamin a véralvadás fontos szabályozója, segíti a máj méregtelenítő funkcióját.
- Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a rákos betegségek kialakulása ellen.
- Emésztésserkentő, vastagbél tisztító hatású.
- Kiemelkedő vastartalmának köszönhetően részt vesz a vörösvérsejt-képződésben.
- A-, és C-vitamin tartalma jelentős.