Annyi érett paradicsom van idén nálunk, hogy piros ligetté változott a kert. Az univerzális növény gyümölcse a legsokoldalúbb konyhai alapanyag, nyersen és főzve-sütve is szeretjük, a levestől a lekvárig minden készülhet belőle. Nekünk is van egy jó pár paradicsomos receptünk, összegyűjtöttük nektek a legjobbakat.


paradicsomok

 

A paradicsom Amerikai felfedezése után került csak át Európába. A növény a burgonyafélék családjába tartozik, és nagyon sok fajtája van. A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”). Fontos tápanyagok vannak benne, egyik a likopin, és mivel ez főzve könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül, ezért a paradicsomot főzve érdemesebb fogyasztani. A likopin csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védi a bőrt a káros UV-sugaraktól.  A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint. Ha még több érdekességet szeretnétek megtudni a paradicsomról, itt elolvashatjátok.

A spanyolországi Bunol városában minden év augusztusának utolsó szerdáján megrendezik a Tomatinát, a paradicsomdobáló fesztivált. Ekkor a vállalkozó szellemű fiatalok és turisták egymást dobálják meg a paradicsommal, és minden piros lében úszik. Ha Ti is részt vennétek ezen a jeles eseményen, akkor holnapig még odaértek. Ha nem, akkor inkább készítsétek el a lenti finom paradicsomos ételeket.

paradicsomos sult makaroni

Tejszínes paradicsomleves
Friss zöldfűszerekkel készül, még sajtot is reszelhetünk a tetejére.

Klasszikus paradicsomleves eperlevéllel
Fűszerezhetjük bazsalikommal, zellerlevéllel, édeskömény gumóval, de a kakukkfű és oreganó is illik hozzá.

Tonhalsalátával töltött paradicsom
Vacsorára hideg fogásnak, vagy akár vendégvárónak.

Mediterrán sült cukkini és paradicsom
Ha elkészült, azonnal tálalhatjuk grillezett halak, bárány- vagy szárnyas ételek mellé. De vegetáriánus ételként is megállja a helyét.

szines mozzarellatorony

Színes mozzarellatorony
Egyszerűen elkészíthető és igen látványos előétel! Csak egy kis kézügyesség szükségeltetik.

Sültparadicsom ropogós tésztán
Ha van kész leveles tésztánk, percek alatt elkészül ez az étel.

Mozzarellás bruschetta
Olasz kedvenc, vendégváró zöldfűszeres harapnivaló, előételként is kínálhatjuk.

Grillezett borsós paradicsomtorony
Igazi különlegesség ez, pesztós borsópürével, sonkával, sajttal rakot torony.

grillezett borsos paradicsomtorony

Paradicsomos sült makaróni
Akár maradék főtt tésztából is elkészíthetjük. Tálaláskor vágjuk adagnyi kockákra, tegyük egy nagy tányérra és szórjuk meg reszelt parmezánnal.

Paradicsomos cápaharcsa
Az egyszerű roston sült halat feldobhatjuk egy izgalmas raguval.

Paradicsomos-babos tyúk
Tartalmas egytálételt készítünk sok zöldséggel, húsos szalonnával.

paradicsomtorta

Paradicsomtorta, a meglepő házasság
Paradicsomot nem szoktunk édességként elkészíteni, ezért kedvelem ezt a receptet. Fehér csokis mascarpone krémmel tálaljuk.

Paradicsom tartósítása: pizzaszósz és szárított papardicsom készítése.

Befőzéshez, eltevéshez üvegeket, befőző kellékeket rendelhettek Lekvárosház oldalunkról!