Nyáron sok paradicsom termett a szüleim kertjében. A felesleget befőztem bazsalikommal lének. Most elővettem és finom anyukám féle paradicsomlevest készítetem belőle, csipetnyi cukor.
Hozzávalók: 2 üveg házi készítésű paradicsomlé vagy 1 üveg bolti, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 csokor bazsalikomlevél, só, 2 evőkanálnyi eperlevél tészta.
Egy kis fazékban forrósítsuk fel az olajat, szórjuk bele a lisztet, majd közepes lángon állandóan kevergetve készítünk belőle zsemleszínű rántást. A szépen halványodó rántásba öntsük a paradicsomlét, majd öntsünk rá félüvegnyi vizet. Habverővel az esetleg becsomósodott rántást keverjük simára. Sózzuk, tegyük bele a bazsalikomlevelet és kevéske cukorral ízesítsük. Forraljuk fel, majd tegyük hozzá a tésztát. Kis lángon főzzük tíz percen keresztül.
Sokféle levesbetéttel fogyasztják. Anyukám rizst vagy cérnametéltet főz bele. Van aki galuskával kanalazza. Az olaszok reszelt parmezánnal, vagy mozarella golyókkal teszik még izgalmasabbá ezt az igen egyszerű levest.
Fűszerezése is eltérhet, zellerlevél, édeskömény gumó, bazsalikomlevél, kakukkfű és oreganó is illik hozzá.
Kapcsolódó oldal: www.spar.hu