Akár maradék főtt tésztából is elkészíthetjük. Tálaláskor vágjuk adagnyi kockákra, tegyük egy nagy tányérra és szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Hozzávalók: 60 dkg paradicsom, 40 dkg makaróni tészta, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 20 dkg trappista sajt, 3 szál újhagyma, 12 szem olívabogyó, 5-6 szem aszalt paradicsom, 1-1 csokor bazsalikom, kakukkfű és oregano, só, darált feketebors
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, pároljuk fel percig, míg sisteregni nem kezd, majd tegyük hozzá a meghámozott és felkockázott paradicsomokat.
Fűszerezzük összevágott bazsalikomlevéllel, kakukkfűvel, oreganóval, darált borssal, felkarikázott olívabogyóval és kisebb darabakra vágott aszalt paradicsommal.
Vegyük vissza a lángot, majd kevergetve, rotyogtassuk körülbelül 8-10 percig, majd a vége felé adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát is.
Főzzük ki sós vízben a makarónit, szűrjük le, majd keverjük össze a paradicsomos szósszal. Tegyük egy kiolajozott tűzálló tálba, tetejére szórjuk a reszelt sajtot, dekoráljuk paradicsomszeletekkel, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük 40-45 percig.
Tehetünk a szószba felcsíkozott cukkinit, padlizsánt, gombát is, ha szeretjük a csípőset, megbolondíthatjuk pár karika erős paprikával. Jó étvágyat!