Elkészíthetjük paradicsomléből és hámozott, paradicsomlében eltett paradicsomokból is. A friss fűszerek helyett használhatunk szárítottat is. Aki szereti, még sajtot is reszelhet a tetejére.
Hozzávalók: 8-10 szem érett paradicsom, 1 ág friss bazsalikom, 1 ág friss kakukkfű, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 szelet fehérkenyér, 1 evőkanál méz, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, só, darált bors
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Pároljuk üvegesre, majd tegyük bele a megmosott és feldarabolt paradicsomokat. Öntsünk hozzá egy liter vizet, majd fűszerezzük bazsalikommal, kakukkfűvel, kevés darált borssal és sóval.
Főzzük körülbelül 10 percig, majd tegyük bele a kis darabokra összetépkedett kenyeret, öntsük hozzá a tejszínt, a mézet és főzzük még nagyjából egy percig. Kézi mixerrel pürésítsük és passzírozzuk át finomlyukú szűrőn.
![Tejszínes paradicsomleves](/images/magazin/receptjeim/levesek/tejszines-paradicsomleves.jpg)
Tálaljuk poharakba, tetejét díszítsük friss fűszerágakkal. Rozmaringos kenyércsíkkal fogyasztva akár nagyobb összejövetelek egyik fogása is lehet.