Elkészíthetjük füstölt kolbásszal, sonkával vagy akár virslivel is.

 

Hozzávalók: fél fej kisebb káposzta, 10 dkg kolozsvári szalonna, 4 szem burgonya, 1 pohár tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csipetnyi őrölt köménymag, só, darált bors, 1 db zöldségleveskocka

Forrósítsuk fel egy lábasban az olajat, tegyük bele az összekockázott kolozsvári szalonnát és pirítsuk pár percig. Utána adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és az őrölt köménymagot. Pároljuk, míg a hagyma üveges nem lesz, majd szórjuk rá a lisztet. Keverjük jól el, majd öntsük fel két liter vízzel.

Káposztás krumplileves

Tegyük bele a nagyobb kockákra felvágott káposztát és a felkockázott burgonyát. Ízesítsük majorannával, sóval, kevés darált borssal, és a zöldségleveskockát is dobjuk a vízbe. Főzzük legalább tíz percig, majd öntsük hozzá a hideg vízzel simára elkevert tejfölt.

Forraljunk rajta még egyet, majd forrón tálaljuk leveses tálkákba.