Paradicsomot nem szoktunk édességként elkészíteni, ezért kedvelem ezt a receptet.

A neten bukkantam rá, és kipróbáltam. Nekem nagyon ízlett. Ha elkészítitek, ne áruljátok el, miből is készült, tegyétek fel találós kérdésnek… sosem fognak rájönni a titokra.

Bár a paradicsom a gyümölcsök kategóriába tartozik, mégis zöldségként fogyasztjuk. Van sok olyan zöldség, amiből remek desszert is készülhet. Összeszedtem a kedvenceimet:

Paradicsomtorta

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 1 doboz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
  • 20 barnacukor
  • 3 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • fél evőkanál sütőpor
  • fél kávéskanál őrölt szerecsendió
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg dió
  • 1 csipetnyi só

Krémhez:

  • 40 dkg mascarpone sajt
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • fél citrom lereszelt héja

Paradicsomtorta

Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, öntsük rá a cukrot, sót, majd elektromos habverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Egyenként dolgozzuk hozzá a tojásokat, majd az leturmixolt paradicsomkonzervet.

Keverjük össze a lisztet a sütőporral, darált dióval és az őrölt fűszerekkel, majd dolgozzuk a paradicsomos masszához.

Kenjünk ki vajjal, és hintsünk meg liszttel egy kerek közepes méretű lecsatolható oldalú tortaformát, és öntsük bele a masszát.

Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 150-160 fokon 40-45 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg fogvájóval, ha nem ragad rá a tészta biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk.

Paradicsomtorta

Krémhez

Olvasszuk meg vízgőz felett az összetört fehércsokoládét. A mascarpone sajtot kanalazzuk egy kis tálba, és állandóan kevergetve csorgassuk bele a felolvasztott csokit. A végén keverjük hozzá a citrom lereszelt héját.

Az elkészült süteményt szedjük ki a formából, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk cikkekre. Tálaljuk tányérokra, és kanalazzunk a tetejére a sajtos krémből.