Paradicsomot nem szoktunk édességként elkészíteni, ezért kedvelem ezt a receptet.
A neten bukkantam rá, és kipróbáltam. Nekem nagyon ízlett. Ha elkészítitek, ne áruljátok el, miből is készült, tegyétek fel találós kérdésnek… sosem fognak rájönni a titokra.
Bár a paradicsom a gyümölcsök kategóriába tartozik, mégis zöldségként fogyasztjuk. Van sok olyan zöldség, amiből remek desszert is készülhet. Összeszedtem a kedvenceimet:
Paradicsomtorta
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 1 doboz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
- 20 barnacukor
- 3 db tojás
- 20 dkg liszt
- fél evőkanál sütőpor
- fél kávéskanál őrölt szerecsendió
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg dió
- 1 csipetnyi só
Krémhez:
- 40 dkg mascarpone sajt
- 15 dkg fehér csokoládé
- fél citrom lereszelt héja
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, öntsük rá a cukrot, sót, majd elektromos habverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Egyenként dolgozzuk hozzá a tojásokat, majd az leturmixolt paradicsomkonzervet.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, darált dióval és az őrölt fűszerekkel, majd dolgozzuk a paradicsomos masszához.
Kenjünk ki vajjal, és hintsünk meg liszttel egy kerek közepes méretű lecsatolható oldalú tortaformát, és öntsük bele a masszát.
Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 150-160 fokon 40-45 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg fogvájóval, ha nem ragad rá a tészta biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk.
Krémhez
Olvasszuk meg vízgőz felett az összetört fehércsokoládét. A mascarpone sajtot kanalazzuk egy kis tálba, és állandóan kevergetve csorgassuk bele a felolvasztott csokit. A végén keverjük hozzá a citrom lereszelt héját.
Az elkészült süteményt szedjük ki a formából, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk cikkekre. Tálaljuk tányérokra, és kanalazzunk a tetejére a sajtos krémből.