Ha meghalljuk a rebarbara nevet, azonnal egy gyönyörű dívára gondolhatunk. A név annyit jelent: barbárok gyökere. Ez az egyik kedvencem: sok finomság készülhet vele: rebarbarás málnakrém-leves, rebarbara chutney, rebarbarás eperlekvár, vagy rétes, pite, kosárka.

 

A szép nevű rebarbara

A rebarbara gyógynövényként már 4000 éve ismert, likőrökbe is teszik, valamint gyapjút, selymet és hajat is színeznek vele.

A rebarbarát kevesen ismerik itthon. Az egyik legkorábbi tavaszi évelő primőrünk egyike. A spenótfélék családjába tartozó zöldségféle levélszárát fogyasztjuk, gyümölcsként elkészítve.

A tavasz beköszöntével erőteljesen kezd hajtani a kertekben élő növény szára. Amikor már kialakulnak rajta a nagy levelek, és a levélnyele szépen rózsaszínűre változtatja színét elkezdhetjük készíteni a rebarbarás finomságokat. Savanykás, kissé spenótra emlékeztető íze miatt érdemes más gyümölcsökkel együtt elkészíteni. Jól párosítható almával, eperrel, de fűszerekkel, hagymával chutney is főzhető belőle. Sok kalciumot, magnéziumot, vasat, C-, B- és A-vitamint tartalmaz. Kalóriába igen szegény mindössze 16 Kcal energiát tartalmaz, a fogyókúrázók egyik kedven eledele is lehet. Vigyázzunk, a levelét ne használjuk fel, mert az mérgező!

photo2

Érdemes kertünkbe ültetni egy-egy tő rebarbarát, egész évben meghálálja a gondoskodást, és élvezhetjük termését. Ha piacon vásárolunk belőle, győződjünk meg a frissességéről. Ha a szárai élénk színűek, és harsogósan ropogósak biztosak lehetünk, hogy friss portékával állunk szemben. Otthon tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de érdemes betenni egy nejlonzacskóba, hogy ne fonnyadjon meg, viszont pár nap múlva használjuk fel. A rebarbara szárai a szakácskönyvek szerint meg kell tisztítani, én nem szoktam, és nem is tanácsolom. Pár perc párolás vagy sütés után szinte teljesen krémessé puhul.

A szép nevű rebarbara 

Rebarbarás kosárkák

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipetnyi só
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál porcukor

Töltelékhez:

  • 70 dkg rebarbara
  • 20 dkg cukor
  • 1 db vanília rúd
  • félpohárnyi darált dió

Tegyük a lisztet, darált mandulát, vaníliás cukrot és a csipetnyi sót egy tálba, majd szeleteljük rá a jéghideg vajat. Gyors mozdulattal, a kezünkkel morzsoljuk össze. Vigyázzunk a kéz melegétől ne olvadjon fel a vaj. Öntsünk rá 5-6 evőkanálnyi hideg vizet, majd gyúrjuk össze. Nem baj, ha a tésztában maradnak kisebb vajdarabkák, mert ettől lesz omlós és ropogós a tészta. Tegyük egy kistányérra, majd tegyük be a hűtőbe fél órára.

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Vágjuk másfél centis darabokra a rebarbaraszárat, nem szükséges a külső héját lehúzni, majd öntsük egy nagy serpenyőbe. Szórjuk rá a cukrot, tegyük hozzá a félbevágott vanília babot, majd állandó keverés mellett pároljuk addig, míg szaftos lesz. Ha elkészült vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.

Rebarbarás kosárkák 

Nyújtsuk ki liszttel meghintett deszkán 3 milliméter vastagságúra az omlós tésztát, majd széles szájú bögrével, vagy nagy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Béleljünk ki a kiszúrt tésztákkal vajjal kikent muffin sütőformákat, majd töltsük meg a megpárolt rebarbarával. A tészta széleit kissé csipkedjük össze, szórjunk rá darált diót, majd tegyük előmelegített sütőbe. 150 fokon 20-25 perc alatt süssük pirosra.

A még meleg sütemény tetejére kanalazhatunk vanília fagylaltot.

Rebarbarás málnakrém-leves

Hozzávalók:

  • 60 dkg rebarbara
  • 50 dkg málna
  • 2 db egész fahéj
  • 5-8 szem szegfűszeg
  • 1 db vanília rúd, só
  • fél citrom leve
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás főzhető pudingpor
  • 3 dl tejszín
  • 1 doboz tejszínhab
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 3 db sárgadinnye

Vágjuk egy centis darabokra a megmosott rebarbarát, majd tegyük egy fazékba. Öntsünk rá másfél liternyi vezet, tegyük hozzá a teatojásba tett szegfűszegeket, az egész fahéjat és a vanília rudat. Sózzuk, ízesítsük cukorral és citromlével, majd főzzük húsz percig. keverjük ki hideg vízzel a vaníliás pudingot, és sűrítsük be vele a levet. Tegyük hozzá a málna felét, majd kézi mixerrel pürésítsük. Szűrjük át finomlyukú szűrőn, utána öntsük vissza az edénybe. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel, és vegyük le a tűzről. Tálaláskor tegyük hozzá a maradék málnaszemeket.

Vágjuk kétfelé a sárgadinnyéket, kanállal szedjük ki a húsát. Tálaljuk félbevágott sárgadinnye kelyhekbe a kihűlt levest, tetejére nyomjunk tejszínhabot, és szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel.

 Rebarbarás málnakrém-leves

Rebarbara chutney

Hozzávalók:

  • 4 pohár összevágott rebarbara
  • 2 pohár összekockázott alma
  • 1 darab narancs
  • 1 darab citrom
  • 2 pohár barna cukor
  • 1 pohár mazsola
  • 1 pohár almalé
  • 0,5 teáskanál szerecsendió
  • 0,5 teáskanál szegfűszeg
  • 0,5 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só

A rebarbarát és az almát tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a mazsolát, az almalét és a fűszereket. Főzzük körülbelül 20-30 percig.

A citromot és narancsot tisztítsuk meg, úgy hogy a fehér héját is vágjuk le, így nem lesz keserű. Kockázzuk fel, majd tegyük a chutneyba. Főzzük még 6-7 percig.

Tisztára mosott és lecsepegtetett befőttes üvegekbe töltsük a még forrásban levő chutneyt, azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percig. Így tartósítószer nélkül tudjuk évekig tárolni.

Fogyaszthatjuk sültek, sajtok, palacsinták mellé is.

Rebarbara kompót

Fél kilónyi rebarbara szárát vágjunk fel másfél centis darabokra, mossuk meg jól, majd tegyük egy fazékba, annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Adjunk hozzá körülbelül félpohárnyi cukrot, két evőkanál mézet, egy darab vaníliát és egy darab fahéjat. Forraljuk fel, és főzzük öt percig.

Ha kihűlt tálalhatjuk fagylalt mellé, fogyaszthatjuk natúr joghurttal, palacsintával, de kiválóan kiegészítik a sült húsokat is.

Még finomabb ha a cukor helyett cseresznye vagy meggyszörpöt használunk.

Rebarbarás eperlekvár

Hozzávalók:

  • 70 dkg eper
  • 60 dkg rebarbara
  • 50 dkg befőző cukor

Mossuk meg alaposan az epret és a rebarbarát, a nagyobb eperszemeket vágjuk kétfelé, a rebarbara szárakat vágjuk másfél centis darabokra. A rebarbara külső héját nem szükséges lehúzni. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük össze a befőző cukorral, majd állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Ha felforrt főzzük még egy-két percig, majd töltsünk meg vele tisztára mosott befőttesüvegeket. Azonnal zárjuk le, és állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

Rebarbarás eperlekvár 

Rebarbarás borított sütemény

Hozzávalók:

  • 50 dkg rebarbaraszár
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl juharszirup
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj

Tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipetnyi só
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 3 evőkanál narancslé

Elkészítés:

Vágjuk egycentis darabokra a rebarbaraszárát, tegyük egy tálba, majd szórjuk rá a lisztet, az őrölt fahéjat és a reszelt narancshéjat. Csorgassuk rá a juharszirupot (ha nincs, akkor használhatunk mézet is) és keverjük össze.

Vajjal kenjünk ki jól egy közepes méretű tűzálló tálat, szórjuk meg liszttel. Öntsük bele a rebarbarás keveréket, majd a tetejére evőkanállal osszuk szét a tésztát. Igazgassuk el egyenletesen, hogy mindenhol betakarja.

Rebarbarás borított sütemény

Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük 25-30 percig. Ha elkészült, helyezzünk a tetejére egy nagy tányért, majd óvatosan egy határozott mozdulattal fordítsuk fejre. Hagyjuk állni egy percig, és utána vegyük le róla a sütőedényt. A rebarbara a tészta tetején szirupos mázban fog csillogni.

Vágjuk nagy szeletekre, és még melegen vanília fagylalttal tálaljuk.

Rebarbarás-almás rétes

Hozzávalók:

  • 1 csomag friss réteslap vagy leveles tészta
  • 3 db alma
  • 6 szál rebarbara
  • 4 evőkanál barna cukor
  • diónyi vaj
  • fél citrom leve
  • olvasztott vaj a réteslapokhoz.

Vágjuk össze egy centis kockákra a meghámozott és kimagozott almákat, majd tegyük egy lábasba a vajjal, citromlével és a cukorral együtt. Kis lángon kezdjük el párolni körülbelül három percig, míg az alma puha lesz. Tegyük hozzá az ugyancsak egy centis falatokra felvágott rebarbarát, és további három percig pároljuk még. Ha elkészült vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Hajtsuk szét a réteslapokat, tegyük egy tiszta konyharuhára, laponként csorgassuk meg olvasztott vajjal, majd tegyünk négyet egymás tetejére. A széle mellé kanalazzunk a gyümölcsös töltelékből, majd konyharuha segítségével göngyöljük fel. Nyomjuk jól össze a végeit, tegyük egy sütőlapra, és a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal.

Előmelegített sütőben süssük 160 fokon körülbelül 25-30 percig.

Rebarbarás-almás rétes

Ha leveles tésztából készítjük, akkor a fél centi vastagságú tésztát töltsük meg a töltelékkel. Göngyöljük fel, de csak egyszer fordítsuk át, hogy ne legyen túl vastag a tészta. Forró sütőben 170 fokon süssük legalább 30 percig.

Tálaláskor szeleteljük fel, tegyük nagy tányérra, és mellé vanília szószt csorgassunk. Friss eperszemekkel és mentalevéllel dekorálhajuk.