Hogyan együk a zöldségeket, melyiket érdemes nyersen és melyiket érdemes főtt ételben fogyasztani? A sok értékes tápanyag közül, amit a zöldségek tartalmaznak, némelyek akkor hasznosulnak a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk el őket, némelyek meg akkor, ha inkább főtt ételben kerülnek elénk. A paradicsom például főzve jobb. Fogyasztási kalauz következik zöldség kedvelőknek.


Hagyma

A hagymafélék (zöld-, lila-, vörös) egyes hatóanyagai nyersen hasznosulnak jobban, mások pedig főzéssel. Szóval, hogy ha hagymát hagymával eszel, mint Kabos Gyula a híres filmben, akkor biztosan jól jársz. Étvágyjavító, gyulladáscsökkenő hatása mindig van, a lila és vöröshagymában több értékes anyag van, mint a fehér színűekben. A hagyma 5 percnél tovább tartó hevítés után veszíteni kezdi értékes anyagait.

biopiac_metelohagyma

Brokkoli

Meglepő módón a brokkoli nyersen a jobb. A főzéssel inaktiválódik az az enzim, mely például a májat tisztítja meg a karcinogén anyagoktól vagy véd a gyomorfekélytől. A keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta és a nálunk még nem annyira divatos leves kel, mind olyan zöldségek, melyek nyersen és főzve is igen hasznosak. A főzéssel „begyorsíthatók” egyes tápanyagok, melyek szintén benne vannak ezekben a zöldségekben, és jó hatással vannak a szervezetünkre. Aki nem tud megbarátkozni a nyers ételekkel, az próbálkozzon kíméletes gőzöléssel vagy pár perces párolással.

biopiac_cekla_kezben

Cékla


Lehetőleg nyersen együk, a főzéssel az értékes vitaminjainak 30 százalékát rögtön elveszti (A-, B1-, B2- és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot). Méregtelenítő, májvédő és vérképző hatását nyersen fogyasztva fejti ki legjobban. Finomra reszelve, salátaként ajánljuk.

Gomba

A gombából sütés, főzés, grillezés közben szabadul fel több hasznos kálium.

paprikalekvar_2

Paprika

C-vitamin tartalma csak nyersen fogyasztva hasznosul, főzéssel, sütéssel elvész.

Spenót

Párolva fogyasszuk: a főzés révén több vasat, kalciumot és magnéziumot tudunk hasznosítani belőle. A nyers zsenge spenót salátának is jó, de csontépítő kalcium tartalmát a főzés után jobban tudja hasznosítani a szervezet. Kevés gőzölés elég a spenótnak, csak addig főzzük, amíg a levelek egy kissé összeesnek.

Paradicsom

Főzve egészségesebb. A hőkezelt paradicsomból sokkal könnyebben szívódik fel a rákos betegségek megelőzésében fontos szerepet játszó likopin. A más krónikus betegségek megelőzését is segítő likopinból többet tudunk magunkévá tenni, ha a paradicsomos ételt egy kis olajjal készítjük el, a grillezett, sült paradicsomos ételeket részesítsük előnyben.

biopiac_repa

Sárgarépa

A nyers sárgarépa polifenoljai segítenek megelőzni a rákos betegségeket és a szívünkre is jól hatnak. Főzéssel ezek az antioxidánsokhoz hasonló vegyületek lebomlanak, akárcsak a répában rejtőzködő drága vitaminok. Ugyanakkor azt is mondják, hogy a főtt répából több béta-karotin használható, mint a nyersből, ez a vitamin az A-vitamin elő vitaminja, mely a látásunk egészségét segíti. Egy biztos: a sárgarépa nyersen és főzve is ajánlott zöldségféle.

Fokhagyma

Sütés-főzés közben jelentősen csökken a fokhagyma allicin tartalma, ezért azt javasolják, hogy a főzés végén adjuk csak az ételhez, így az íze is jól fog érződni, és a hatóanyagtartalma is megmarad. A fokhagyma vegyületei segítenek az erek egészséget megtartani, bizonyítottan vérnyomáscsökkentő, így szívvédő hatásúak. A főzés minden ilyen vegyületet roncsol, ezért nyers fogyasztás ajánlott. Pirítóssal finom, vagy például sajtkrémbe keverve, tejfölbe, joghurtba reszelve, olívás salátaöntetekbe keverve fogyasztható.