A teát felszolgálhatjuk fogások között, hogy az ízlelőbimbóinkat felfrissítsük, vagy fogyaszthatjuk akár az étel mellé is. A Dilmah Teaiskola tippjei következnek.

A  tea íze lehet átvezető, összekötve két étel ízvilágát. Felfrissíti az ízlelésünket a következő falat vagy fogás előtt. A teákat párosíthatjuk különböző ételekhez, így segíthet a legtöbbet kihozni az adott fogás ízéből, akárcsak egy jó bor. Az íz ugyanakkor szubjektív dolog, minden ember máshogy éli meg a különböző ízeket.  Az igazi kihívás ezért a megfelelő párosítások megtalálása.

 

2009-ben a Dilmah létrehozta a Dilmah Teaiskolát, hogy  bemutassa a minőségi teakészítést, teafogyasztást és a tea szerepét a gasztronómiában. Merrill J. Fernando ceyloni teakészítő 1988-ban megalapította a Dilmah-t, a teát, amelyet tradicionálisan a termelő országban kézzel szüretelnek és dolgoznak fel, megtartva annak minden ízét, természetes finomságát és frissességét. A Dilmah a mai napig az egyetlen olyan nemzetközi teamárka, amelynek tulajdonosai maguk a termelők.

A tea ötezer éves múlttal rendelkező gyógynövény, végtelen sokféle ízű, erősségű, színű és illatú. A valódi, természetes, friss tea ízletesebb, gazdagabb antioxidánsokban és aromában. A legfinomabb tea feldolgozásának minden egyes lépése művészet: a szüreteléstől kezdve a fonnyasztáson, sodráson, rostáláson és fermentáláson keresztül egészen a szárításig és minősítésig. A Dilmah Teaiskola egyik célja, hogy ezt a  folyamatot megismertesse a fogyasztókkal és szakemberekkel. Az Iskola másik fő zászlóshajója a tea és gasztronómia találkozása, melynek során nemzetközileg is elismert séfekkel együttműködve olyan különleges tea és ételpárosításokat alkottak meg, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik a teafogyasztást.

 

Tea párosítása sajtokkal

Úgy tekintünk a borra, mint a sajtok tökéletes párjára. Azonban a tea is remekül működik különböző sajtfélék mellé.
A Vanilla tea Cheddar sajttal passzol – kis darabokban sajttálon tálalva.
Dombagastalawa tea Camamberthez ajánlott - a sajt legyen szeletekben tálalva.

tea_hussal tea_csokival


Tea salátával, sushival és fűszeres ételekkel

A Sencha Zöld tea jól illik a sushikhoz  
A magasan termesztett teák a zöld salátákhoz javasoltak. A tea íze nem nyomja el az ételét, hanem egy árnyalatnyit hozzáad.

Az alacsonyan termesztett teák a nehezebb, zsíros ételekhez, pl. báránypörkölt valók. A teában található polifenolok (tanninok) megkötik az ételben található zsírokat és fehérjéket, a tea erős textúrája pedig jól kapcsolódik a nehezebb ételhez. Az így keletkező hatás egy sima, harmonikus íz a szájban.
Az Earl Grey a fűszeresebb ételekhez, pl. szecsuáni csirkéhez illik.

tea_sajt tea_torta


Csokoládék és teák párosítása

A sötét csokoládék Earl Grey teával passzolnak. A sötét csokoládék kesernyés utóízét remekül egészíti ki egy robosztus tea az erős karakterével.
Tej- vagy fehér csokoládékhoz az Oolong vagy Sencha Zöld tea illik.

Srí Lanka egy kis ország, mindössze 64.750 km². Éghajlati adottságainak és a természet adta évi két monszunnak köszönhetően azonban új távlatokat nyitott a tea történetében. A napfény, az eső és a hűvös éjszakák varázsolják a legfinomabb teát a csészénkbe.

A minőség az ültetvényeken dől el. A szüretelő munkások keze munkája által kerülnek a finom, zöld tealevek a feldolgozó üzembe. Ezek a minőségi tealevelek adják azt az alapot, amely a legfinomabb tea elkészítéséhez szükséges. Ez az oka annak, hogy a Dilmah teákat szelektálva termesztik.

teaszüret

A frissen szüretelt tealevél nedvességtartalma magas. A feldolgozás során ezért először fonnyasztják a tealeveleket, így azok nedvesség tartalma 45%-ra esik vissza, ezáltal válik a levél sodorhatóvá. A tea testessége, erőssége, és minden egyéb más érzékszervi jellemzője a jó minőségű tealeveleken és a professzionális fonnyasztáson múlik.

Majd a sodrás következik, amely segít abban, hogy a tealevélben lévő különféle vegyületek egymással érintkezésbe kerüljenek. Ezt követi a rostálás, amikor a tealeveleket 2-3 különböző méretre választják szét. A rostálás során fennakadt legnagyobb tealevelek visszakerülnek a hengerekből álló mángorlókra, és újra sodorják azokat.

A fermentálás következtében dől el a tea színe és minősége. A feldolgozás során ez az a pont, amikor a teamester pontosan meg tudja határozni a tea minőségét, erősségét és testességét.

A hevítéssel a tealevél nedvességtartalmát 3%-ra csökkentik.

Majd ismét a rostálás következik, amelynek során a teamester osztályozza a teákat, és különféle konzisztens minőségi csoportokat alkot, mint pl. BOP (a legáltalánosabb tört tea osztály fiatalabb levelekkel) vagy BPS - BrokenPekoeSouchong (hosszában sodort és töredezett durvább levelek).

Még több információ a Dilmah teákrók:
https://www.facebook.com/DilmahHungary