A diófélékről sokat tudunk, egészségesek, finomak is. Egy kis maréknyi elegendő belőlük, hogy jól lakjunk, ha hirtelen megéhezünk. Szinte tökéletes magok; jóféle zsírokat, fehérjét, rostokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Bár kalóriadúsak, de ezért nem érdemes kihagynunk a mindennap étrendből. Nézzük a kedvenceinket!


diófélék

A dió

A klasszikus dió sok jó tulajdonsággal büszkélkedhet, a magyar konyha elképzelhetetlen nélküle. Egy kis maréknyi, kb. 14 szem fél diót elfogyasztva értékes omega-3 zsírsavakat adunk a szervezetnek. Érdemes otthon tartani diót, a szemeket evés előtt pirítsuk meg pár percig serpenyőben (szárazon), majd tegyük kedvenc müzlinkre vagy zabpelyhünkre, csorgassuk meg mézzel, szórjuk meg egy csipet fahéjjal, és kész is a tökéletes reggeli.

Brazil dió

Magas szelén tartalma miatt jó hatással van a szaporító szervekre és a pajzsmirigyműködésre is. Pesztóba is használhatjuk; a fenyőmag és a bazsalikom helyett tegyünk brazil diót és spenótot a mártásba, különleges ízekkel ismerkedhetünk meg.

Mandula

Csonterősítő kalciumban gazdag, E-vitamin raktár. 14 szem mandula csak 100 kalóriát tartalmaz. A szeletelt vagy finomra vágott mandulával izgalmasabbá tehetjük a panírozott ételeket. Készíthetünk mandulalisztes sütiket, és a mandulatejet is érdemes kipróbálni. A mandulatejet, melyet házilag is lehet készíteni  - ugyanúgy lehet használni, mint a rendes tejet.

Pisztácia

A déli tájakon termő magocska igen gazdag káliumban, fehérjében, egészségesen tartja az idegrendszert. Sótlan változatát fogyasszuk! A zöld pisztáciát aszalt áfonyával elkeverve adjuk a kásához, müzlihez, így színessé téve a reggelit.

diofelek1

Kesudió

A krémes ízű dióféle gazdag magnéziumban, de foszfor, vas, réz, cink, szelén, A-, B- és E-vitamin, béta-karotin, folsav is van benne, jó hatással van a vércukorszintünk alakulására és a vérnyomásunkra is. A durvára vágott kesudióval megszórhatjuk például a párolt brokkolit, édeskés ízével tökéletes kiegészítője lesz az egészséges zöldségnek.

Pekándió

Az antioxidánsokban gazdag dióféle fogyasztásával a szívbetegségektől védhetjük meg magukat. Próbáljuk ki a házi diókrémet: 2 csészényi pörkölt vagy házilag pirított diót daráljunk le 1 evőkanál mézzel vagy juharsziruppal, 1 teáskanál napraforgóolajjal és egy csipet sóval. A diókrémet más diófélékkel is kipróbálhatjuk.

 

Még ajánljuk: Szuper ételpárosítások

dió növény kesudió növény
Közönséges dió; a zöld dióból is készíthetünk befőttet Kesudió: a dió a megvastagodott kesualma kocsány alján található