Néha annyira vágyunk nassolni. De persze legyen olyan, hogy ne hizlaljon, de azért érezzük, hogy ettünk valami finomat. A főétkezések közötti apróbb tízórai, uzsonna nem csak csoki, kapucsínó vagy gyümölcs lehet. Bemutatunk néhány olyan csemegét, melyekből egy adag energiaértéke nem éri el a 100 kalóriát, így bármikor bátran fogyasztható.
14 szem mandula
22 szem pisztácia
A sótlan változatból! Fehérjében gazdag, és rendszeres fogyasztva csökkenti a szervezetben a telített zsírsavak szintjét. Olyat vegyünk, amin rajta van a héja, és nekünk kell lehámozni róla. Egy vizsgálatban megállapították, hogy a pucolt pisztáciából sokkal többet megeszik valaki, mint ha meg kell dolgoznia a magocskákért.
Bébi répa humusszal
10 darab bébi répát keverjünk el két evőkanál humusszal. Ízesítsük friss zöldfűszerrel, kaporral, vagy vágott petrezselyemmel. A humusz (vagyis csicseriborsó krém) jó mártogatós is; nyers répát, retket, halványító zellerszárat, uborkát is adhatunk mellé.
Pikáns fehérbab saláta
Fél csésze párolt fehérbabot keverjünk el egy kisebb karikázott zöldhagymával, egy apróra vágott, közepes paradicsommal. Ízesítsük citromlével, egy pici sóval. A fehérbab gazdag fehérjében, vasban és rostokban. Próbáljátok ki a babpástétomot is. Egy kis szelet pirított pitával tökéletes tízórai.
Sült alma fahéjjal
Egy közepes almát vágjunk ketté, vagy karikázzunk fel, szórjuk meg kevés fahéjjal, és süssük a sütőben magas hőmérsékleten 20 percig. Isteni illata lesz, édes és még sincs benne hozzáadott cukor.
Dinnye-sajt saláták
Fél csésze görögdinnye egy kis darabka feta sajttal megkoronázva; vagy egy fél csésze sárgadinnye egy félcsészényi sovány túróval elkeverve. Édes és sós ízek egyszerre. A gyümölcs hűsít, a sajt pedig fehérjeforrás.
Bogyósok
Egy csésze eper, málna vagy ribizke, vagy egres, mind jó csemege. Tele vannak antioxidánsokkal, édesek és savanykásak is egyszerre. Szendvics tipp: egy vékony szelet pirított toast kenyérre kenjünk egy kanálnyi friss kecskesajtot, és díszítsük savanykás gyümölcsökkel.
Gyümölcs a mélyhűtőből
Olyan mintha fagyit ennénk, vagy szörbetet. De mégsem olyan kalóriadús. A leszemezett szőlőt (kb. 30 szem) vagy málnát, meggyet mossuk meg, tegyük a száraz szemeket kis zacskóban a mélyhűtőbe. Pár óra múlva máris kész a jó hideg, kalóriaszegény édesség.
Avokádós rizskréker
Egy negyed avokádót nyomkodjunk össze, ízesítsük lime levével, csipet borssal. A krémet kenjük sótlan rizs kekszre. Az avokádó nagyon jó telítetlen zsírsav-forrás, segíti rendben tartani a koleszterin szintünket.
Kivi kókusszal
Egy nagyobb kivit karikázzunk fel, és szórjuk meg egy evőkanál natúr kókuszpehellyel. Egy nagy kivi fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. A kókusz csipsz természetesen édes.
Vaníliás-banános smoothie
Fél csésze banánt turmixoljunk össze fél csésze kalóriaszegény joghurttal, egy pár csepp vanília kivonattal, és egy csésze jéggel. Más gyümölcsökkel is kipróbálhatjuk, a most érő barackkal is.
18 szem olajbogyó
Az olíva jótékony hatásairól már sokat tudunk. Antioxidánsban gazdag, telítetlen zsírsavak tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású. Amiben benne van még a mag, az sokkal ízletesebb a magozottnál.
Plusz egy tipp
Ha valami nagyon édesre vágyunk, együnk meg 4 szem datolyát. Nem csak mézédes gyümölcscukor van benne, de rostok is, A-, C-, és B-vitamin is.
Vigyázol a vonalaidra? Próbáld ki diétás termékeinket! Lekvárjainkat cukorbetegek is fogyaszthatják.
Édesítésre ajánljuk a Stevia port.