Az alapja alma, az áfonya adja a karaktert, a fokhagyma, a szegfűbors és a gyömbér pedig az ellenállhatatlan zamatot.
Hozzávalók:
- 70 dkg savanykás alma
- 35 dkg friss vörösáfonya (vagy 10 dkg aszalt)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 diónyi friss gyömbér
- 8 szem szegfűbors (használhatunk szegfűszeget is)
- 1 teáskanál só
- 1,5 dl vörösborecet
- 15 dkg barnacukor
- chili paprika
Hámozzuk meg az almát, magházát vágjuk ki, majd vágjuk egy centis darabokra. Hasonló nagyságúra aprítsuk a vöröshagymát, majd tegyük egy nagy lábasba.
Adjuk hozzá az almakockákat, a megmosott vörösáfonyát, a vékony csíkokra felmetélt meghámozott gyömbért, szórjuk rá a szegfűborsot, sót, cukrot, tegyük hozzá az apróra felvágott fokhagymát, és ízlésünk szerinti mennyiségű chili paprikát.
Tegyük fel az alapanyagokkal teli lábast a tűzre, majd állandóan kevergetve főzzük legalább fél órán keresztül. Ha már a fűszeres lekvárunk kezd sűrű lenni, öntsük bele a vörösborecetet, majd főzzük vele még öt percig.
Töltsük a még forrásban lévő cutney-t tisztára mosott kis űrtartalmú lekvárosüvegekbe, azonnal zárjuk le a fedelével, és állítsuk öt percig fejre. Így nem kell tartósítószert használnunk a tárolásához. Öt perc elteltével már szépen be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.
Nagyszerű kiegészítő a karácsonyi pulykasülthez, grillezett pecsenyékhez, zöldségekhez. A vörösáfonya chutney-t szépen becsomagolva ötletes és saját készítésű ajándékkal lephetjük meg szeretteinket.