Az ősz a télre készülés időszaka, ilyenkor a nyáron felhalmozott finomságokat dunsztos üvegekbe csomagoljuk egy kissé megváltozott formában: kompótot, savanyúságot, befőttet és lekvárt rakunk el télire. A hagyományos ízek mellett most következzen egy különleges finomság.

 

A paprikalekvár fő alapanyaga néhány megtermett pirospaprika. Ezeket fél órára sütőbe rakjuk. Amikor a héjuk kezd barnulni, kivesszük és lehúzzuk a külső réteget.

Ha jól megsült a paprika, a bőrt már könnyedén el lehet távolítani. Sütés közben megváltozik a paprika íze, és ez adja meg a lekvárnak a különleges aromáját.

Így készül a paprikalekvár

A lekvár alapanyaga ez a megsült paprikahús lesz, amit egy edénybe rakunk és összepürésítjük turmixgéppel. Ha valaki szereti az erőset, egy kis chilipaprikát is adhat hozzá, ettől csak pikánsabb lesz az íze. Ezután jöhet egy kis frissen facsart citromlé, a massza állagát pedig a zselésítő anyag adja meg, vagyis a befőző cukor. 6-8 nagyra nőtt paprikához mehet egy zacskó zselésítő anyag és egy egész citrom leve, aztán egy kis só és kevés ecet. Összekeverjük és felfőzzük.

Így készül a paprikalekvár

Pár perc forrás után kész is a lekvár. A még forrásban lévő lekvárt ezután dunsztos üvegekbe rakjuk, s azonnal lezárjuk. Ha fejre fordítjuk az üveget, akkor nem kell tartósító szer, mert a forró lekvár sterilizálja a befőttes üveg tetejét. Így kapunk egy nagyon egészséges és finom téli nyalánkságot.