A piacokon már kedvező áron lehet vásárolni a téli savanyúságok alapanyagait. Érdemes időben nekilátni a spájzolásnak!
Hozzávalók:
- 6-8 db kisebb méretű, eltenni való uborka
- 1 db kisebb sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanálnyi só
- 3 evőkanálnyi cukor
- 2 dl fehér borecet
- 2 teáskanálnyi mustármag
- 1 teáskanálnyi kurkuma
- 6-8 szem egészbors
Az uborkákat mossuk meg alaposan, a sárgarépát tisztítsuk meg. Uborkagyalun szeleteljük fel hosszúkásan. Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig.
Öntsük hozzá az ecetet, adjunk hozzá félliternyi vizet, a cukrot, sót, egész borsot, mustármagot és kurkumát.
Érdemes a levet megkóstolni, és ha szükséges, utólag ízesíteni saját ízlés szerint. Forraljuk fel, majd tegyük bele a leszeletelt uborkát és répát. Vegyük le a tűzről, és töltsük befőttes üvegekbe. Zárjuk le jól.
Pár nap elteltével már fogyasztható is. Száraz, hűvös helyen sokáig eltartható.
Grillezett lazacszelet tetejére tálalva is fogyaszthatjuk.