Elkezdődött az iskola, szinte az egész napot a suliban töltik a kicsik és a nagyobbak. Az iskolai büfék kínálata nem az igazi, és a menza étel sem mindig kifogástalan. Bemutatunk néhány trükköt, tippet, hogy miket csomagolhatunk az uzsonnás táskába, ami biztosan elnyeri a gyermekünk tetszését.


Az összeállításnál figyeljünk arra, hogy arányosan legyenek a tápanyagok. Legyen a dobozban szénhidrát - lehetőség szerint lassan felszívódó, teljes kiőrlési kenyérféléből -, fehérje és zsír (sajtok, sonkák, szendvicskrémek), gyümölcs, zöldség és innivaló. A desszerteket hagyjuk meg ünnepi alkalmakra.


Muffinok – édesek és sósak


Ezt a süteményt ezerféle módon el lehet készíteni, több napig is eláll, jól lehet csomagolni. Készíthetünk belőle édes változatokat, szezonális gyümölccsel, csokival, kókusszal, amivel szereti a gyermekünk. A sós változatokba sajtot, sonkát, zöldségféléket is keverhetünk, így laktató uzsonna süti kapunk.
Barackos-joghurtos muffin
Csokis, ananászos, almás muffin receptek
Sajtos-bazsalikomos muffin
Másik sajtos muffin
Fahéjas csiga muffin formában kisütve
Muffin keverék a Lekváros boltból: csak össze kell keverni, és már mehet is a sütőbe

uzsonnara uzsonnara2


Vicces szendvics- formák

A klasszikus zsemlés, kocka szendvics megoldásokat feldobhatjuk, ha például sütemény kiszúróval a kész szendvicsből köröket, szíveket, csillagokat, autókat, állatokat szúrunk ki, és azt tesszük az uzsonnás dobozba.  A szendvics negatívját csomagoljuk be magunknak.
Akinek nagyon sok ideje van reggelente, az még olyat is csinálhat, hogy készít két egyforma méretű szendvicset, egyet fehér, másikat barna szendvics kenyérből. A barnából kiszúr egy formát és ugyanazzal a fehérből is, majd a kiszúrt alakzatot illeszti a másik fajta helyére, így készül a mintás szendvics.

Szendvicskrémet házilag is készíthetünk:
Zöldséges zakuszka
Krémsajtos halkence
Tojásos mimóza szendvics

Tortilla tekecs

A készen kapható tortilla tekercsbe szinte mindent bele lehet csempészni, amire egy kisgyereknek szüksége van. Szendvicskrémet, húsfélét, sajtot, zölségeket tegyünk bele. Szépen fel kell tekerni, majd csinos darabokra vágni, így mehet is a dobozba.
Sonkás-majonézes tortilla tekerecs
Csirkés-zöldséges tekercs

uzsonnara1 uzsonnara3


Ha nem annyira szereti a kenyeret

Süssünk sós rudat, tekercset, sós kekszet, grissinit, és azt tegyük a dobozba. A hosszúkás sós rúdra tekerhetünk sonkát, úgy tegyük bele. Vagy a kerek sós kekszre lapka sajtból vágjunk ki csillagokat, és úgy rendezzük sorba.
A keksz mellé betehetünk egy szilikon vagy papír muffin kapszlit, abba rózsaszerűen bele rendezgetünk egy kis sonkát, vagy szalámit, vagy mini virsliket.

Grissini recept
Kenyértekercs
Pizzatekercs


Fasírtgolyók

Lehet mindenféle: sertés húsból vagy marhahúsból, vagy vegyesen, vagy baromfiból, vagy tonhalból, vagy a vegán megoldás – karfiolból, kukoricából, gombából. A golyókat készítsük falatnyi méretűre, majd hűtsük ki, könnyen csomagolható. 4-5 db elég belőle.

Zöldséges árpagyöngye fasírt
Lazac fasírt
Pulyka fasírt
Bergeni hal fasírt

Gyümölcsök, zöldségek

A gyümölcsöket sokkal biztosabban elfogyasztják a kisgyerekek, ha megpucolva, feldarabolva tesszük a táskába. Mossuk meg, szeleteljük fel az almát, körtét, szemezzük le a szőlőt, a narancsot, a mandarint cikkezzük fel, a dinnyét kockázzuk fel.  A banánt tehetjük egészben, nagyon szaftos gyümölcsöket ne adjunk az uzsonnához, vagy tegyük bele egy szilikon muffin formába, úgy kerüljön a dobozba.
Vágjunk hasábokra zsenge sárgarépát, uborkát, halványító zellert, paprikát. Tegyük azt is kis zacskóba.

uzsonnara4 etelesdoboz

Italok


Csomagoljunk kulacsba házi szörpöt, limonádét, házi gyümölcs teát, frissen préselt leveket. Ezeket édesítés nélkül vagy igen kevés cukorral, mézzel tudjuk elkészíteni, míg az előre csomagolt dobozos italok sok cukrot és kevés gyümölcsöt tartalmaznak.

Bodzaszörp készítése
Bodzabogyó szörp készítése
Szamócaszörp készítése
Házi birsalma szörp

Édesség helyett: házi müzli szeletek, kekszek, aszalt gyümölcs

A házilag készült kekszekben, müzli szeletben csak jó minőségű hozzávalók vannak, igazi aszalt gyümölcsök, semmi olyan mesterséges anyag, ami nem jó. A lenti receptekből érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert sokáig elállnak.

Házi müzli szelet készítése –a gyerekek is szívesen segítenek benne.
Zabpelyhes-kókuszos keksz készítése
Fahéjas keksz
Mogyorós keksz
Narancsos linzer rudak
Aszalt szilvás puffancsok

Málnás pogácsa
Túrós pogácsa (édes és sós is lehet)
Házi alma chipszet is tehetünk a dobozba, vagy más aszalt gyümölcsöt.

 

Ha együtt készítenénk az uzsonnát, az is jó ötlet: Kismanók a konyhában.