Nem nagy ördöngösség az otthoni csiga. Muffinformában is kisütheted és ha kakaósan szereted, akkor csak a fahéjat cseréld le.
Hozzávalók:
- 2,5 pohár sima liszt
- 1 pohár teljes kiőrlésű liszt
- fél csomag friss élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál vaj
- 2 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 csipetnyi só
Töltelékhez:
- 0,5 pohár olvasztott vaj (1 pohár 250 ml űrmértékű)
- 1 pohár darált dió
- 0,5 pohár barnacukor
- 1 pohár mazsola
- 0,5 pohár cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjuk hozzá félpohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Egy keverőtálba szórjuk a liszteket és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére.
Töltelékhez tegyük egy tálkába az összes hozzávalót, majd keverjük jól össze. Érdemes a mazsolát melegvízbe áztatni tíz percig, majd szűrjük le és úgy keverjük a töltelékhez.
A kétszeresére megnőtt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd sodrófával nyújtsuk egy centi vastagságúra. Kenjük meg a töltelékkel jól, és tekerjük fel. Éles késsel vágjuk másfél centis darabokra, majd tegyük vajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe egymás mellé. Hagyjunk közöttük legalább egy centis távolságot. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig.
Tehetjük a felvágott szeleteket muffin sütőformába egyenként, majd előmelegített sütőben 30-35 percig süssük.