Próbáld ki ezt az izgalmas, halból készült fasírtot. Egyszerű és finom!

 Bergeni halfasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér húsú szálkanélküli halfilé
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csokor friss kaporlevél
  • 2 evőkanál liszt
  • só, darált bors
  • 3 evőkanál vaj a kisütéshez

Szószhoz:

  • egy-egy negyed darab színes kaliforniai paprika
  • 1 dl tejszín
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál vaj
  • fél csokornyi metélőhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 dl tej
  • só, kevéske darált bors

Vágjuk kis darabokra a halhúst, vágás közben kezünkkel győződjünk meg róla, hogy valóban szálkamentes. Ha esetlek érezzük a szálkák szúrós tapintását, akkor éles késsel vágjuk ki a hal húsából.

Tegyük a kis darabokra felvágott halhúst egy konyhai gyorsvágó gépbe, üssük hozzá a tojásokat, kanalazzuk rá a lisztet, fűszerezzük összevágott kaporlevéllel, kevéske darált borssal, és ízesítsük sóval. Öntsük rá a tejet, majd kapcsoljuk be e gépet, és aprítsuk össze. Vigyázzunk ne vágjuk túl sokáig, mert akkor túl finomra pépesíti, elég ha az alapanyagok szépen szétzúzódnak.

Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, majd vizes kézzel formázzunk a húspépből lapos korongokat. Tegyük a serpenyőbe, és közepes lángon mindkét oldalát süssük pár percig.

A szószhoz forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőbe, majd tegyük bele az apró kockákra felvágott színes kaliforniai paprikákat. Kis lángon süssük két percig, utána szórjuk rá a lisztet. Keverjük jól össze, és kis adagokban, állandóan kevergetve öntsük fel a tejjel.

Öntsük hozzá a tejszínt, majd ízesítsük sóval, citromlével, összevágott metélőhagymával, és fűszerezzük kevéske darált borssal, majd jól forraljuk ki. A szósznak selymesen folyósnak kell lennie, ha szükséges hígítsuk tejjel.

Tálaljuk a kisült halpogácsákat párolt brokkoli rózsákkal, majd a tetejére kanalazzunk a színes szószból.

A halfasírthoz használhatunk még friss metélőhagymát, petrezselymet vagy akár újhagymát.