A vegetáriánus csodafalat, nemcsak hideg téli estékre. A zakuszka kiváló, egészséges étel, többnyire vacsorára szokták fogyasztani, pirítósra kenve.

Van, aki tesz rá felvágottat, sajtot is, azonban influenzás időszakban apróra vágott fokhagymával fogyasztva igen egészséges.

Aki nem szereti a padlizsánnal, babbal, gombával, vagy akár sárgarépával is készítheti. Egyesek szerint bolgár (balkáni), mások szerint örmény eredetű a zakuszka, amely Romániában nagyon közkedvelt, de egyre jobban hódít már nálunk is.

Hozzávalók:

Zöldséges zakuszka


A padlizsánokat mossuk meg jól, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük egy sütőlapra, vagy a kerti grillsütő parázsára és addig süssük, még bőre barna lesz, közepe pedig puha. Ha kihűlt, szedjük le a bőrét, és a húsát aprítsuk fel.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az étolajat, adjuk a finomra összevágott vöröshagymát, kis kockára vágott cukkinit és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is.

Adjuk hozzá a babérlevelet és az összevágott bazsalikomot is. Pároljuk addig még a hagyma és a paprika sülni kezd, ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet!

Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is. Főzzük még 15 percig.

Akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére. Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és azonnal fordítsuk fejre. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.