A nyári melegben három-négy nap alatt megérik a teraszon, majd hűtőben tárolva éri el a finom ízét. Ínyencek a levét is nagy kedvvel fogyasztják.
Hozzávalók:
- 2-3 kg apró, kovászolni való uborka
- 2 liter víz
- 4 evőkanál durvaszemcsés só
- 1 csokor kapor
- 2 szelet kenyér
- pPár gerezd fokhagyma is mehet bele
Mossuk meg alaposan több vízben az uborkákat. A felületén lévő szúrós szőröket dörzsöljük le róla. Az uborkák két végét vágjuk le, majd a végeinél mindkét irányban hosszában vágjunk bele.
Tegyük a megmosott kaprot egy körülbelül 2-3 literes öblösüveg aljára, majd a tetejére szépen sorjában sorakoztassuk a bevágott uborkákat. Ha az üveg megteli a tetejét zárjuk le a kenyérszeletekkel.
Kanalazzuk a sót egy fazékba, öntsünk rá két liternyi vizet, majd keverjük addig, míg a só fel nem oldódik.
Töltsük meg az uborkákkal telerakott üveget a sós lével, az üveg tetejét fedjük le egy kistányérral, majd tegyük egy napra napos helyre. Körülbelül két nap elteltével vegyük le a tetejéről a kenyeret, majd tegyük hűtőszekrénybe.
Jéghidegen fogyasszuk.