A nyári melegben három-négy nap alatt megérik a teraszon, majd hűtőben tárolva éri el a finom ízét. Ínyencek a levét is nagy kedvvel fogyasztják.

Hozzávalók:

  • 2-3 kg apró, kovászolni való uborka
  • 2 liter víz
  • 4 evőkanál durvaszemcsés só
  • 1 csokor kapor
  • 2 szelet kenyér
  • pPár gerezd fokhagyma is mehet bele

Kovászos uborka

Mossuk meg alaposan több vízben az uborkákat. A felületén lévő szúrós szőröket dörzsöljük le róla. Az uborkák két végét vágjuk le, majd a végeinél mindkét irányban hosszában vágjunk bele.

Tegyük a megmosott kaprot egy körülbelül 2-3 literes öblösüveg aljára, majd a tetejére szépen sorjában sorakoztassuk a bevágott uborkákat. Ha az üveg megteli a tetejét zárjuk le a kenyérszeletekkel.

Kanalazzuk a sót egy fazékba, öntsünk rá két liternyi vizet, majd keverjük addig, míg a só fel nem oldódik.

Töltsük meg az uborkákkal telerakott üveget a sós lével, az üveg tetejét fedjük le egy kistányérral, majd tegyük egy napra napos helyre. Körülbelül két nap elteltével vegyük le a tetejéről a kenyeret, majd tegyük hűtőszekrénybe.

Jéghidegen fogyasszuk.