A hagyományos vidéki lakodalmakban az a szokás, hogy a menyasszonyi torta mellett mindenki hoz egy saját tortát, apró süteményeket, és kalácsot is. Egy ilyen igazi kelt kalács receptjét osztjuk most meg veletek. Nagy munka elkészíteni, de megéri, mert olyan finom.


Hozzávalók a tésztához: fél liter tej, 1 kg liszt, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás, só, 1 csomag vaníliás cukor, 19 dkg margarin vagy vaj

A tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba öntjük (egy keveset visszatartunk belőle a szóráshoz, nyújtáshoz), elkeverjük a sóval, vaníliás cukorral, a közepébe fészket készítünk, abba öntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a két tojás sárgáját, és az egyik fehérjéből vert tojáshabot (1 tojásfehérje felesleges lesz, azt nem tesszük bele). A tésztát ezután elkeverjük, és jól kidagasztjuk. Ruganyos kalácstésztát kapunk, mely elválik a tál oldalától. Legalább egy órát kelesztjük, de jobb, ha még tovább pihen vászonkendővel letakarva.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és felszabjuk négy veknire. A kicsit átgyúrt vekniket ismét hagyjuk pihenni egy órát, ismét meg kell kelniük. A kelt gombócokat deszkán ezután téglalap alakúra nyújtjuk, és jöhet rá a töltelék.

Kp015_4
kalács Kp012_2


Túrós: 25 dkg túró, ízlés szerint cukor (vagy cukorhelyettesítő), só, vaníliás cukor, 1 pohár tejföl.
A túrót elkeverjük a cukorral, és hagyjuk egy kicsit állni, hogy a cukor elolvadjon. Megszórjuk vele az egyik kinyújtott kalácslapot, és megpötyögtetjük édesített tejföllel, végül konyharuha segítségével feltekerjük, mint egy rétest.


Mákos: a darált mákot (kb. 20 dkg) elkeverjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral, és a kinyújtott vajjal megkent kalácsra szórjuk. Ezt is megpötyögtetjük édesített tejföllel mielőtt feltekerjük. Gazdagíthatjuk mazsolával vagy meggyel.


Almás: az lereszelt almát lecukrozzuk, majd a levet, amit ereszt, kicsavarjuk. A reszelt alma alá a kalácstésztára szórjunk darált kekszet – kerülhet bele egy kis darált dió is -, hogy ne áztassa el a tésztát. Ebbe is kerülhet mazsola.


Diós: a darált diót cukorral elkeverjük, és a tésztára szórjuk. Pikánsabb, ha rummal elkevert baracklekvárral kenjük meg szórás előtt a tésztát.

Meggyes; hasonlóan készül, mint az almás.

Ha a tésztákat megtöltöttük, feltekertük, akkor fagyos zsírral kikent tepsibe (vagy jó minőségű (!) sütőpapírral kibélelt tepsibe) tesszük egymás mellé. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és hagyjuk pihenni egy kicsit.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Mielőtt betennénk a kalácsot, ismét kenjük meg a tetejüket a tojással. Kb. 35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk be egy sütőpapírral.

Ebből a tésztából fonott kalácsot is lehet készíteni. Akkor három részre kell osztani a tésztát, a gombócokból hosszú rudakat sodorni, össze kell fonni, majd megsütni. Ha jégcukorral megszúrjuk, még szebb lesz a kalács.