A hétvégén - július 20-21-én -, a budaörsi IKEÁ-ban leszek, 10-18 óráig főzhettek velem. A rákhalászok ünnepéhez kapcsolódik a főzés, rákkal készült finomságot készítünk.



A svédek egyik nyári fő fogása a rák

 

rakor-utan-skal-tisztitott-rak-fagyasztott__0124665_PE281524_S4 kraftor-fagyasztott-rak-kaporban__0162217_PE317414_S4

A folyami rák halászatának és fogyasztásának szezonja július 21-én délben indul a finneknél, svédeknél, és általában október végén fejeződik be. A nyár ezen időszakában nagyon sok rák kerül a skandinávok asztalára. A svédek július végétől kerti partikon, vagy a parkokban tartott lampionos piknikeken ünnepelnek. Az asztalt ilyenkor nagyon sokan ülik körbe, kilószám eszik a friss vörös rákot, melyet jóféle és sok pálinkával és sörrel öblítenek le. A nyár végét is rákevéssel ünneplik, az augusztusi óriás hold idején is nagyszabású rákfőző partikat rendeznek. A rákot leginkább egyszerűen forrázva tálalják, nem kell a vízbe más, mint só, cukor és rengeteg virágzó kapor. A buli elején, néhány kör ital után papírcsákót, nyaka köré papír partedlit kapnak a résztvevők, és az éneklés sem maradhat el.

A rákünnep parti kellékei: rákmintás kalapok, előkék, szalvéták, girland és énekeskönyv, lámpás a rákpartira

kraftskiva-festpaket-homar-party-csomag__0143101_PE302708_S4 rakosszendvics678x


A menü svéd kapros-rákos tészta lesz, nézzük a receptet!

Hozzávalók négy személyre: 25 dkg RÄKOR UTAN SKAL tisztított rák (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 40 dkg tészta, 3 dl tejszín, fél csokor friss kapor, 1 gerezd fokhagyma, negyed citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, 15 dkg vegyes zöldségkeverék, só, őrölt bors, friss fűszerlevelek

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összezúzott fokhagymát, majd hevítsük fél percig. Adjuk hozzá a rákhúst, és pirítsuk 1-2 percig. Öntsük rá a tejszínt, fűszerezzük friss kaporlevelekkel, sóval, őrölt borssal és citromlével. Forraljuk jól össze, majd keverjük bele a vegyes zöldségkeveréket. Forrjuk még egy percig, majd forgassuk össze a kifőzött tésztával.

Találkozzunk szombaton és vasárnap!