Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával szórjuk meg alaposan. Készíthetjük füstölt sajttal is.
Hozzávalók: 1 kisebb karfiol, 1 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, őrölt fehér bors, őrölt szerecsendió, só, 1 zöldségleves kocka, 2 dl tejszín, 5 dkg márványsajt, 1-1 csokor metélőhagyma és petrezselyemzöld
A karfiolt szedjük szét rózsáira és mossuk meg alaposan. Egy lábasba tegyünk egy evőkanálnyi vajat, egy gerezd finomra vágott fokhagymát, majd melegítsük fel. Vigyázzunk, csak addig hevítsük, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd.
Tegyük bele a karfiolrózsákat és engedjük fel fele mennyiségű vízzel és tejjel. Fűszerezzük kevéske őrölt fehér borssal, őrölt szerecsendióval, sóval, zöldségleves kockával. Addig főzzük, míg a karfiol puha nem lesz. Két deciliter tejszínnel dúsítsuk és egy darabka márványsajtot is morzsoljunk bele. Forraljuk jól össze, majd merülő mixerrel pürésítsük.