Kaldeneker György médiaszakács weboldala: receptek, fotók, ötletek

2014. október 25. szombat - Blanka, Bianka névnapja
Kaldeneker Lekvárosház
Címlap

Levendulatorta: illatos virágból mesés sütemény E-mail Nyomtatás

Lepd meg vendégeidet friss levendulavirággal készült krémes tortával. Finom és emlékezetes sütemény.

Hozzávalók: 5 db tojás, ¾ pohár cukor, ¾ pohár extra szűz olívaolaj, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál citromlé, 1 pohár liszt, csipetnyi só (1 pohár űrmértéke 250 ml)

Levendulakrémhez: fél pohár cukor, 3 evőkanál liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 db citrom leve, 2 db narancs leve, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál vaj, 3 dl tejszín, 3 evőkanál méz, 5-6 ág levendulavirág

Levendulatorta

A tésztához üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, öntsünk hozzá fél pohárnyi cukrot, majd elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Tegyük hozzá a citrom lereszelt héját, pár ág levendulavirágot, a citromlevet, az olívaolajat és keverjük hozzá a lisztet is.

Egy másik keverőtálba öntsük a tojások fehérjét, tegyük hozzá a csipetnyi sót, majd kezdjük el felverni kemény habbá. Ha már a fehérje habosodik, kis sugárban öntsük hozzá a maradék negyed pohárnyi cukrot, majd verjük addig, míg kemény hab nem lesz belőle.

Óvatosan, több adagban dolgozzuk a tojássárgás masszához, majd öntsük egy közepes méretű kerek vajjal kikent és liszttel meghintett tortaformába.

Tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük 40-45 percen keresztül.

A töltelékhez keverjük össze egy kis lábasban a cukrot, lisztet, sót, a citrom és narancs levét. Állandóan kevergetve forraljuk fel, majd ha besűrűsödött vegyük le a tűzről. Még melegen keverjük hozzá a tojás sárgáját, a citromhéjat és a vajat.

Egy másik kis lábasba öntsük a tejszínt, kanalazzuk hozzá a mézet, és a letépkedett levendulavirágot, majd kis lángon párszor megkevergetve főzzük öt percig.

A levendulás öntetet kis sugárban, állandóan kevergetve dolgozzuk a citromos krémhez, majd tegyük a hűtőszekrénybe, hogy kissé besűrűsödjön.

Vágjuk kétfelé a tortát, majd kenjük meg a levendulás krémmel, tegyük rá a tetejét, és azt is kenjük meg. Szórjunk rá levendulavirágokat, majd porcukorral hintsük meg.

Ha a krémünk túl folyósra sikerülne, akkor ne kenjük meg vele a tortát, inkább a cikkre felvágott tésztát csorgassuk meg a levendulás krémmel, majd szórjuk meg a lila virágokkal.

 


Kapcsolódó cikkek:
Szóljon hozzá!
Ossza meg Ön is tapasztalatát a fentiekkel kapcsolatban, vagy egészítse ki az írást.
A hozzászóláshoz, kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Könyvajánló

Levendárium