Spenótfélék családjába tartozó zöldség szárából készült, savanykás ízvilágú dzsem. Meggyel és fahéjjal turbóztam fel, finom lett.

A rebarbara vagy magyar nevén barbárok gyökere egy zöldségféle. Levélnyelét fogyasztjuk gyümölcsként. A hazai konyha nem nagyon ismeri, nem is népszerű hazánkban. Főként a skandináv, német, angol és francia területen készítenek belőle sok finomságot.

Én nagyon szeretem pitének, amihez a tésztáját mandulával készítem. Fűszerezéséhez az eredeti vaníliát használom, de jól illik hozzá a fahéj is. A múlt évben kompót készült belőle télire, most dzsem került az üvegbe.

Rebarbara-meggydzsem pici fahéj ízesítéssel

Hozzávalók:

  • 1,8 kg rebarbara
  • 35 dkg cukor
  • 1 db egész fahéj
  • 1 db egész vaníliarúd
  • 2 kiskanál pektin
  • 40 dkg meggy, mélyhűtött is megfelelő

Rebarbara-meggydzsem pici fahéj ízesítéssel

A rebarbarát mossuk meg alaposan, majd vágjuk fel egy centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a kimagozott meggyet, az összetört fahéjat és a kis darabokra felvágott vaníliát. Szórjuk rá a pektinnel elkevert cukrot, majd tegyük fel főni. Állandóan kevergetve főzzük a forrástól számítva kb. 5-8 percig. Az esetleges habot, ami feljön a tetejére, szedjük le kanállal.

Rebarbara-meggydzsem pici fahéj ízesítéssel

Töltsük a még forrásban lévő dzsemet tisztára mosott kis befőttes üvegekbe, zárjuk le azonnal és fordítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez. Öt perc elteltével máris betehetjük az éléskamránkba.

Fogyasszuk palacsintával, gofrival vagy fagylalttal. Süteménykehez is remek kiegészítő.