Hogy hogyan lettem szakács? Hát, azt hiszem, erre születtem :-) Nem csak recepteket és gasztro cikkeket olvashattok tőlem az oldalon, de gyakran írok majd a főzőcskéről, aktuális finomságokról és felfedezéseimről is a piacon.


1965. április 22-én megszületett nagyanyám tehenének Gagarin nevű borja. Na én is pont ezen a napon születtem. Ekkor kaptam a György keresztnevet, és a teljes nevem Kaldeneker György.

Kaldeneker György

Már kiskoromban is szerettem a konyha körül ténykedni, én kevergettem a sütikhez a krémeket, gyúrtam a tésztát, fejtettem a zöldborsót.

Kaldeneker GyörgyEljött a pályaválasztás ideje, beiratkoztam egy ceglédi szakácsképző szakmunkás iskolába, és kitanultam a szakács szakmát. Itt megtanították a szakma alapjait, a magyaros konyha ízvilágát. Végül is a sulit fél évvel korábban fejeztem be, mint a többség, mert eredményeim alapján eljutottam a szakma kiváló tanulója országos versenyre, és így korábban kaphattam kézbe a szakmunkás bizonyítványt. Egy pilisi étteremben dolgoztam akkoriban, eszembe jut néha, hogy ott álltam egy 2,5 kg-os bárddal, karajt szeletelve, persze minél vékonyabbra - és a nyolcszázadik mozdulatnál már mindenem fájt. Ráadásul cingár gyerek voltam, és még alig tizenhét éves. Persze ez már régmúlt, azóta megtaláltam a helyet, ahol alkotni tudok saját álmaim szerint!

Egyszerű embernek és szakácsnak tartom magam. Nekem a hivatásom lett a hobbim is, boldog vagyok, hogy azzal kereshetem a kenyerem, amit szeretek. Bolondulok a friss fűszerekért, pazarló használója is vagyok. Csábításra alkalmas ízük nélkül talán nem vihettem volna sokra, megízesítik, megfűszerezik ételeinket.

Budapesten élek és alkotok. Ma már nem csak a főzés jelenti számomra a hivatást. Tagja vagyok a Magyar Újságíró Szövetségnek. Járom a világot, benézek piacokra, belesek a távoli országok konyháiba is. Tudósításaimat rendszeresen olvashatjátok internetes oldalakon, főzési tanácsaimat nézhetitek a televízióban, vagy hallgathatjátok rádióállomásokon. De nem hagytam cserben a konyhát sem, naponta kreálok érdekesnél érdekesebb ételeket, amiket le is fotózok és receptjeit meg osztom Veletek. Azt írják rólam az újságírók, hogy sokarcú egyéniség vagyok, győződjetek meg róla!

Van egy jó mondás: az étkezés olyan, mint a szex, lehet élvezni is! - hát én élvezem.

Mert jót enni jó!

Kaldeneker György