Húsvét előtt újra találkozhattok velem az IKEA Örs vezér téri áruházában . Most március 21.-én, és 22.-én sonkát, heringet és szendvicstekercset fogunk készíteni. Várlak déltől, este hatig az emeleti konyhaosztályon.

Pár nap múlva itt a Húsvét, és vele együtt a tavasz. Ideje megtervezni az ünnepi menüt. Gyere el hétvégén, és megmutatom, hogyan készítheted el a finomságokat svéd alapanyagokból.


Az asztal dísze, a tálalás szépsége

Ne sodródj az árral! Teremtsd meg saját, izgalmas terítékedet az IKEA porcelánjaival. A teljes választékunkat összehangoltuk, így akár vad összeállításokat is készíthetsz, melyek mindenképpen illenek egymáshoz. Keverd az új stílust és színeket saját porcelánjaiddal és üvegedényeiddel.




Sonka krémes tormaszószban burgonyával

Hozzávalók: 2 csomag rénszarvas sonka (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 1 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj, 1 csokor friss petrezselyem, só, darált bors, fél kg főtt apróburgonya, 2 evőkanál ecetes torma, 20 dkg csemege uborka, 2 dl tejszín



Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát, majd közepes lángon pirítsd meg. Szórd rá az összevágott petrezselyem zöldjét, az ujjnyi csíkokra felvágott rénszarvas sonkát, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a tejszínt. Ízesítsd ecetes tormával, vékony csíkokra metélt csemege uborkával, darált borssal és sóval. Jól forrald össze, hogy a mártás kissé besűrűsödjön, majd azonnal tálald.
Elkészítheted úgy is, hogy a csemege uborka helyett vékony csíkokra felvágott ecetes céklát teszel bele.

Vodkás-paradicsomos hering

Hozzávalók: 2 üveg ecetes pácolt hering, fél dl Vodka (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg főtt apró szemű burgonya, 3 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj, 1 csomag Bertolli fokhagymás paradicsomszósz, só, darált bors, 1 ág kakukkfű.



Forrósítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tedd bele a vékonyra felszeletelt fokhagymát. Hevítsd addig, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd, utána öntsd rá a paradicsomszószt. Darálj rá borsot, tépkedd rá a kakukkfűlevelet, és ízesítsd kevéske sóval. Forrald jól össze, majd add hozzá az ecetes levétől leszűrt heringet. Bolondítsd meg egy kortynyi vodkával, és azonnal tálald olívaolajon megpirított apróburgonyával.

Ezt az ételt elkészítheted snidlinges, curry-s, tormás, kapros, mustáros és kaviáros mártásban eltett heringgel is. Ezeket a földszinti kávézóban vásárolhatod meg.
A burgonyát összekeverheted még snidlinggel, petrezselyem zöldjével vagy akár kerti zsázsával is.

Svédületes szendvicstekercs

Hozzávalók négy személyre:

1 csomag Svéd laposkenyér (a kávézóban megvásárolhatod), 1 fej saláta, 1 üveg mustáros-kapros mártás (megtalálod a kávézóban), 20 dkg szeletelt sonka, sajt vagy szalámi (a kávézó hűtőpolcán találod meg), 4 szem paradicsom.



A laposkenyereket tedd az asztalra, majd mindegyikre tegyél két evőkanálnyi mustáros szószt, a kanál segítségével kend szét. A megmosott salátaleveleket helyezd a kenyér közepére, borítsd be a szeletelt sajttal, majd a tetejére tegyél felszeletelt paradicsomot. Óvatosan, mint a palacsintát göngyöld fel, majd a tekercset vágd négy egyforma darabba.
Tedd egy nagy tálra, és melléje kínálhatsz csíkokra felvágott harsogós újrépát, hónapos retket és színes paprikacsíkokat.

Természetesen ezt a szendvicset elkészítheted füstölt lazaccal, pácolt heringgel, jávorszarvas sonkával és szalámival is.

Ezeket a hozzávalókat is megvásárolhatod a pénztárakkal szemben lévő Svéd Finomságok Boltjában.


Pihend ki magad!

Remek felfrissülés, ha vásárlás közben vendégül látod magadat egy finom ebédre, vagy csak egy csésze kávéval vagy üdítővel dobod fel a hangulatodat.



Lásd vendégül családodat, barátodat is!
Kóstoljátok meg az igazi svéd ízeket, és ha ízlett az ebéd, akár otthon is készíthetsz igazi, északi vacsorát.



A hozzávalókat a földszinti Svéd Finomságok Boltjában veheted meg.

Ebéd közben nyugodtan átgondolhatod mire van még szükséged, mit felejtettél el, és ha minden eszedbe jutott, folytasd a nézelődést és a vásárlást.



(Hirdetés)

2008. március 19.