A faszénen megsütött padlizsán átveszi a szén füstös ízét. Ha módotokban áll, készítsétek el parázson. Az elkészített olajos-sajtos finomság hűtőben egy hétig eltartható.

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű padlizsán
  • fél liter olívaolaj
  • 1-1 csokor rozmaring és oregánó
  • 1 db chili paprika
  • 50 dkg juhsajt
  • 2 dl vörösborecet
  • darált feketebors, só

Padlizsán és juhsajt olajos páclében

Vágjuk kisebb darabokra a padlizsánt, majd szórjuk meg sóval, keverjük össze, és tegyük egy szűrőedénybe. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy a felesleges lé ki tudjon csepegni belőle.

Padlizsán és juhsajt olajos páclében

Hevítsünk fel egy nagy serpenyőben kevéske olívaolajat, majd pár adagonként erős lángon pirítsuk meg. Közben fűszerezzük darált borssal, felkarikázott chili paprikával és állandóan kevergetve addig süssük még puha lesz. Ha elkészült tegyük egy tálba, öntsük rá a borecetet, adjuk hozzá a nagyobb darabokra felvágott juhsajtot, öntsük rá az olívaolajat és tépkedjük hozzá a fűszerek levelét is. Óvatosan keverjük össze, majd töltsük jól zárható üvegekbe.

Padlizsán és juhsajt olajos páclében

Hűtőbe téve pár nap elteltével fogyaszthatjuk is. Tálkákba téve vendégvárónak, vagy pitában szendvicsként kínáljuk.

Próbálják ki mentás fűszerezéssel is! Hasonlóan készülhet a sültpaprikás változat is.