Mostohazöldségünk a cékla, pedig nagyon egészséges, készíthetünk belőle levest, köretet, salátát, de akár édességet is. Ha hiszitek, ha nem, narancsos céklalekvárt készítettem belőle, amit húsokhoz, grillezett sajtokhoz, kacsasültekhez fogyaszthatunk. Videón is megnézhetitek, hogyan készült.



Hozzávalók 8 db 3 dl-es üveghez: 1 kg cékla, 2 alma, narancs, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 narancs, 4-5 babérlevél, 0,5 l narancslé, só, chilipaprika, 2 teáskanál pektin, 1 dl almacet, 30 dkg cukor

ceklalekvar1_720
A céklát egészben megfőzzük - sós vízbe tesszük fel fönni, lassan főzzük, kb. 1,5-2 óra múlva lesz kész. Ha megfőtt, kihűtjük, majd a héját lehúzzuk, lereszeljük. Két almát is hozzáreszeltünk. Egy kezeletlen héjú narancsot megmosunk, majd a héját vékonyan lehámozzuk krumplihámozóval – hogy a fehér része ne kerüljön bele –, és a narancshéjat vékony csíkokra felvágjuk, félretesszük.

A meghámozott narancsról lehúzzuk a fehér héját, felszeleteljük és a céklás almához adjuk, hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet, az őrölt köményt, pár babérlevelet, sót. Öntsük hozzá még a cukrot és tegyük fel főni. Amikor már szépen rotyog, akkor hozzáadjuk a narancshéjat, megkóstoljuk, utánasózzuk, ha kell, jöhet bele egy kis őrölt chili, almacet (lehet balzsamecet, borecet is), majd besűrítjük egy kis cukorral elkevert pektinnel. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.
A vasárnapi pecsenye mellé már tálalhatjuk is!

A lekvárt ezekbe az üvegekbe töltöttük.

A lekvárokat betöltő tölcsér segítségével könnyebb az üvegekbe kiadagolni.

 

Nézd meg a NolTV videóján, hogyan készült!