Szülőfalum májusban illatozik az virágzó akácfától. A falut körülöleli a sok akácfa, esténként még a gyerekszobámban is érezni lehetett édeskés illatát.

 Készítsetek kukucska szörpöt!

Gyerekként kukucskának neveztük, mert ha a virágát megnyomtuk, kikukucskált belőle a porzója. A zsenge virágokat csak úgy letépve a fáról megettük, érezni lehetett a közepében megbúvó cseppnyi mézet, ezzel csalogatták a méheket a virágokhoz. Ebből készül a legértékesebb mézünk, az akácméz.
Szörpnek is kiváló természetes alapanyag, jó sokat gyűjtsetek be, lehetőleg vidéken, ahol kisebb az autóforgalom. Egy napi áztatás után meg is kóstolhatjátok.

Anyukám sűrű palacsintatésztát kavart, majd belemártotta a füzérben lógó virágokat. Forró olajban pillanatok alatt kisütötte. Emlékszem, én szórtam meg mindig porcukorral. Jaj de finom is volt...

Nektek is érdemes ezt a finomságot kipróbálni, míg az akác virága zsenge, hasonlóan készítettek bodzából is.

Készítsetek kukucska szörpöt!

Kukucska szörp

Hozzávalók:

  • 30-45 ág akácvirág füzér
  • 3 db citrom
  • 3 kg kristálycukor
  • 30 szem citrompótló

Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Másnap sűrűszövésű gézanyagon szűrjük át, majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.

Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.

Készítsetek kukucska szörpöt!

Rántott akácvirág

Hozzávalók:

  • 16 akácvirág füzér
  • porcukor
  • olaj a kisütéséhez

Tésztához:

  • 350 gr liszt
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 dl tej
  • 1 csipetnyi só

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk ne legyen csomós, a palacsinta tésztától sűrűbb tésztát készítsünk.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben annyi olajat, mintha rántott húst készítenénk. Mártsuk a tésztába a virányfüzért száránál fogva, majd tegyük a forró olajba. Addig süssük, míg aranysárgára nem pirul. Szedjük ki konyhai kéztörlőre, várjuk meg míg a felesleges olajat felszívja.

Tegyünk pár darabot a megsütött akácvirágból nagy tányérokra, tetejét szórjuk meg porcukorral, majd mellé tálaljuk pár szem epret.

Készítsetek kukucska szörpöt!